Η DeepMind, ο βραχίονας ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της Google παρουσίασε ένα σύστημα γενικής νοημοσύνης, ενός κλάδου της βιομηχανίας ΑΙ που φιλοδοξεί να προσφέρει συνείδηση αλλά και πανίσχυρη νόηση στις μηχανές.
Το σύστημα γενικής νοημοσύνης (AGI) της DeepMind προσφέρει λύσεις σε μεγάλα προβλήματα στα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών. Το σύστημα, που ονομάζεται AlphaEvolve, συνδυάζει τη δημιουργικότητα ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) με αλγόριθμους που μπορούν να εξετάσουν εξονυχιστικά τις προτάσεις του μοντέλου για φιλτράρισμα και βελτίωση λύσεων.
«Η έρευνα αυτή είναι αρκετά θεαματική» λέει ο Μάριο Κρεν ο οποίος ηγείται του Εργαστηρίου Τεχνητού Επιστημόνα στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη του Φωτός στο Erlangen της Γερμανίας. «Νομίζω ότι το AlphaEvolve είναι η πρώτη επιτυχημένη επίδειξη νέων ανακαλύψεων που βασίζονται σε LLM γενικής χρήσης».
Η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) είναι ένας κλάδος της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος σχετίζεται με την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων που θα ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες στην πλειονότητα πνευματικών εργασιών με κάποιους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η AGI είναι η τεχνολογία που θα προσφέρει συνείδηση στις μηχανές με ότι αυτό θετικό αλλά και αρνητικό-ανησυχητικό αυτό συνεπάγεται αφού ανάμεσα στα διάφορα σενάρια εξαφάνισης της ανθρωπότητας (πυρηνικός πόλεμος, πανδημίες, καταστροφή του περιβάλλοντος, πτώση μεγάλου αστεροειδή, εμφάνιση εχθρικών εξωγήινων κ.α.) υπάρχει και αυτό της εξόντωσης μας από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που θα αποκτήσουν συνείδηση.
Αν και τα όρια αυτής της τεχνολογίας παραμένουν αντικείμενο συνεχούς συζήτησης μεταξύ ερευνητών και ειδικών ήδη τα τμήματα ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΙ κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας και όχι μόνο ασχολούνται με τη δημιουργία συστημάτων AGI.
Τα «παιδιά» της γενικής νοημοσύνης
Κάποιοι λένε ότι αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί να επιτευχθεί η αν επιτευχθεί αυτό θα συμβεί στον επόμενο ίσως αιώνα. Άλλοι λένε ότι μπορεί σε μερικές δεκαετίες να υπάρξουν τέτοια συστήματα αλλά από την άλλη πλευρά ποιος ειδικός τη δεκαετία του 1950 πίστευε ότι τριάντα χρόνια μετά θα υπήρχε Διαδίκτυο, λίγα χρόνια αργότερα social media και στη συνέχεια προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί η AGI να κάνει την εμφάνιση της σε μερικές δεκαετίες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να πάρει έναν αιώνα ή περισσότερο ενώ μια μειοψηφία πιστεύει ότι μπορεί να μην επιτευχθεί ποτέ. Υπάρχει συζήτηση για τον ακριβή ορισμό του AGI και σχετικά με το εάν τα σύγχρονα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) όπως το ChatGPT είναι πρώιμες ατελείς μορφές AGI.
Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η τεχνολογία AGI να αποτελέσει απειλή για την ανθρωπότητα κάποιοι ειδικοί τη θεωρούν ως υπαρξιακό κίνδυνο ενώ άλλοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη της AGI είναι πολύ απομακρυσμένη για να θεωρηθεί επικίνδυνη.
Πάντως ενώ ακόμη βρισκόμαστε στα σπάργανα της ανάπτυξης της AGI έχουν ήδη αρχίσει οι ειδικοί να συζητούν για κλάδους της και νέες έννοιες που θα προκύψουν από αυτή την τεχνολογία όπως «υπερνοημοσύνη» και «μετασχηματιστική τεχνητή νοημοσύνη». Η τεχνητή υπερνοημοσύνη (ASI) είναι ένας υποθετικός τύπος AGI που είναι πολύ πιο γενικά ευφυής από τους ανθρώπους. Η έννοια της μετασχηματιστικής τεχνητής νοημοσύνης σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία, για παράδειγμα παρόμοια με τη γεωργική επανάσταση.
Από την στιγμή που εταιρείες όπως η Metα, η OpenAI και η Google έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη της AGI θα βλέπουμε από εδώ και πέρα κάποια πρώτα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.
Naftemporiki.gr