Skip to main content

Ειδικοί παρουσιάζουν το μενού της κλιματικής αλλαγής

Ριζική μεταβολή στις διατροφικές επιλογές και συνήθειες του ανθρώπου.

Η κλιματική αλλαγή ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που επιφέρει είναι και αυτό της καταστροφής καλλιεργειών και γενικότερα της παραγωγής τροφίμων καθώς και της εξαφάνισης χλωρίδας και πανίδας με την οποία τρέφεται ο άνθρωπος. Ειδικοί προβλέπουν τι θα υπάρχουν στα πιάτα μας τα επόμενα χρόνια.

Ένα stir fry (τηγάνισμα με ανακάτεμα) με νουντλς από καφέ φύκια καθώς και «κεφτέδες» με μανιτάρια και το δημητριακό σόργο.  Υπάρχει επίσης μια τάρτα από τεφ (ποώδες φυτό από την Αφρική) η οποία θα σερβίρεται με σαλάτα από πικραλίδα.

Άλλα πιάτα θα είναι μακαρόνια από πρωτεΐνη σόγιας και ράμεν (σούπα) με τέμπε, μια εναλλακτική πρωτεΐνη από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι ειδικοί λένε ότι θα δούμε αυτά τα πιάτα τα επόμενα 10 χρόνια και μέχρι το 2050 θα έχουν γίνει… mainstream και θα αποτελούν καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

Αυτά τα πιάτα είναι απαλλαγμένα από κρέας και έχουν ελάχιστο τυρί προϊόντα που σύμφωνα με μελέτες είναι μεγάλος παράγοντας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Οι κατηγορίες

Πολλές από τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πιάτα εκπέμπουν ελάχιστες εκπομπές καθώς καλλιεργούνται. Κάποια άλλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες καθιστώντας τα κατάλληλα για ανάπτυξη σε έναν κόσμο που πλήττεται από υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Το διαιτολόγιο μας θα φαίνεται πιθανώς διαφορετικό το 2050 αλλά ίσως όχι με τον τρόπο που μπορεί να πιστεύουν οι άνθρωποι. Η κλιματική αλλαγή θα σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καλλιεργηθεί ένα ευρύτερο φάσμα καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία και στη θερμότητα μερικές από τις οποίες θα είχαν καλλιεργήσει οι πρόγονοί μας. Θα χρειαστεί επίσης να ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλότερη σε ζωικά προϊόντα για να αποτρέψουμε τη σοβαρή υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές οι τροφές θα είναι καλές για την υγεία μας και τον πλανήτη» λέει ο Δρ. Τζόζεφ Πουρ, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δημοφιλή τρόφιμα του μέλλοντος θα ταιριάζουν σε τέσσερις κατηγορίες – γηγενείς καλλιέργειες μιας χώρες, καλλιέργειες που απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου, καλλιέργειες των Άνδεων και της Αφρικής και «εξωτικά» τρόφιμα που καλλιεργούνται τοπικά. Καλλιέργειες που απορροφούν βλαβερά αέρια περιλαμβάνουν δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή και οι ελιές, που απομακρύνουν τα αέρια του θερμοκηπίου από τον αέρα, όπως και τα μύδια και τα στρείδια, τα οποία απορροφούν άνθρακα από το κέλυφός τους.

Άλλα συστατικά απορρόφησης άνθρακα που θα γίνουν πιο κοινά στη διατροφή μας περιλαμβάνουν τα φύκια, βασικό σε πολλές ασιατικές κουζίνες, και βρώσιμους κάκτους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οτιδήποτε, από τάκος μέχρι μαρμελάδα. Εν τω μεταξύ, οι καλλιέργειες των Άνδεων και της Αφρικής ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό σε ένα απρόβλεπτο κλίμα και θα γίνουν τακτικές στα πιάτα μας τα επόμενα χρόνια.

Το ακτινίδιο και το kañihua, δύο συγγενείς της κινόα από τις Άνδεις, και το τεφ και το fonio, και τα δύο αφρικανικοί κόκκοι σαν το κεχρί είναι πιθανό να γίνουν τα νέα «σούπερ δημητριακά».

Naftemporiki.gr