Skip to main content

Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος αρχέγονου σαρκοφάγου δεινόσαυρου σε περιοχή «έκπληξη» της Γης

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους Ερρερόσαυρων. πηγή φωτό. (Márcio L. Castro)

Αποτελεί μέλος της πιθανά πρώτης οικογένειας δίποδων δεινοσαύρων στον πλανήτη.

Ο Ερρεράσαυρος ήταν ένας γρήγορος σαρκοφάγος δεινόσαυρος και αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους δεινοσαύρους αφού ζούσε πριν από τουλάχιστον 233 εκατ. έτη. Ανακαλύφθηκαν στην Ινδία απολιθώματα ενός άγνωστου είδους Ερρεράσαυρων που αποτελεί χαμένο κρίκο και θα φωτίσει την εξελικτική τους πορεία αλλά και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

Το νέο είδος που έλαβε την ονομασία Maleriraptor kuttyi υπολογίζεται ότι ζούσε πριν από 221 εκατ. έτη. «Οι Ερρεράσαυροι αντιπροσωπεύουν την αρχαιότερη οικογένεια αρπακτικών δεινοσαύρων. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε τέσσερα είδη που είχαν εντοπιστεί σε περιοχές βορειοδυτικής Αργεντινής και της νότιας Βραζιλίας. Ήταν δίποδοι δεινόσαυροι που κυμαίνονταν από 1,2 έως 6 μέτρα σε συνολικό μήκος» αναφέρει ο Δρ. Μαρτίν Εζκούρα παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών «Bernardino Rivadavia» της Αργεντινής και στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμπιγχαμ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε απολιθώματα που βρέθηκαν πριν από 40 χρόνια κοντά σε ένα χωριό στην κεντρική Ινδία.

Σύμφωνα τους ερευνητές η ανακάλυψη του νέου είδους αποκαλύπτει ότι οι Ερρεράσαυροι ζούσαν στη υπερήπειρο Γκοντβάνα κατά την πρώιμη Νοριανή εποχή (227-220 εκατομμύρια χρόνια πριν) που οδήγησε στην παγκόσμια εξαφάνιση μιας ομάδας φυτοφάγων αρχοσαυρομορφών ερπετών που ονομάζονται ρυγχόσαυροι.

Η παρουσία των Ερρεράσαυρων στην πρώιμη Νοριανή εποχή στην Ινδία και όχι στη Νότια Αμερική θα μπορούσε να εξηγηθεί όπως λένε οι ερευνητές επειδή οι τα παλαιοκλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι η Ινδία είχε μέσες ετήσιες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις πιο παρόμοιες με αυτές της νότιας Βόρειας Αμερικής εκείνη την χρονική περίοδο. Να σημειωθεί ότι κάθε ανακάλυψη για τους Ερρεράσαυρους είναι σημαντική αφού ήταν ένας από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος δίποδος δεινόσαυρος που εμφανίστηκε στον πλανήτη αφού μέχρι τότε υπήρχαν μόνο τετράποδοι δεινόσαυροι. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science».

Naftemporiki.gr