Skip to main content

Εντοπίστηκε η πρώτη περιπλανώμενη μαύρη τρύπα του Σύμπαντος που γευματίζει με… σπαγγέτι

Σπάνιο κοσμικό φαινόμενο που προσφέρει νέες γνώσεις στην αστρονομία.

Ομάδα ερευνητών παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Μια μοναχική τεράστια μαύρη τρύπα έχει συλλάβει στα πανίσχυρα βαρυτικά της δίχτυα ένα άστρο την ύλη του οποίου απορροφά παραμορφώνοντας το με τρόπο τέτοιο ώστε να μοιάζει με ένα κοσμικό μακαρόνι.

Σε απόσταση 600 εκατ. ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται μια μαύρη τρύπα που διαθέτει μάζα που υπολογίζεται ότι είναι ένα εκατ. φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου ο οποίος αποτελεί τη συγκριτική μονάδα μέτρησης του μεγέθους των μαύρων τρυπών.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι αυτού του μεγέθους μαύρες τρύπες (και φυσικά οι ακόμη μεγαλύτερες) βρίσκονται μόνο στα κέντρα των γαλαξιών αφού εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες είτε για να δημιουργηθούν είτε για να εγκατασταθούν σε περίπτωση που πρόκειται για μαύρες τρύπες που αποτελούν προϊόν συγκρούσεων/συγχωνεύσεων ανάμεσα σε γαλαξίες.

Πολύ μικρές ή μικρομεσαίου μεγέθους μαύρες τρύπες βρίσκονται διάσπαρτες σε ένα γαλαξία αλλά η ανακάλυψη τεράστιων μαύρων τρυπών οι οποίες μάλιστα να έχουν ένα μοναχικό βίο περιπλανώμενες στο Διάστημα είναι από μόνη της ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Όταν η ανακάλυψη μιας τεράστιας περιπλανώμενης μαύρης τρύπας συνοδεύεται και από έντονη κοσμική δραστηριότητα το γεγονός αυτό αποκτά ακόμη πιο ξεχωριστή σημασία και αξία.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η μαύρη τρύπα προσφέρει στοιχεία για την αποκαλούμενη «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει «συλλάβει». Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει. Έχουν γίνει κάποιες έμμεσες παρατηρήσεις του φαινομένου και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία αυτό.

Η μαύρη τρύπα που εντόπισαν οι ερευνητές έχει συλλάβει ένα άστρο και εξελίσσεται ένα φαινόμενο παλιρροϊκής διατάραξης το οποίο έλαβε την κωδική ονομασία AT2024tvd.

Οι ερευνητές λένε ότι το εύρημα ανοίγει την πόρτα για τον εντοπισμό άλλων και άλλων παλιρροϊκών διατάξεων σε περιπλανώμενες μαύρες τρύπες. «Πιστεύω ότι αυτή η ανακάλυψη θα παρακινήσει τους επιστήμονες να αναζητήσουν περισσότερα παραδείγματα αυτού του τύπου γεγονότων» αναφέρει ο Γουχάν Για μεταδιδακτορικός συνεργάτης του τμήματος αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το σπάνιο φαινόμενο καταγράφηκε από το Zwicky Transient Facility, μια οπτική κάμερα τοποθετημένη σε ένα τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Palomar κοντά στο Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ. Επακόλουθες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψαν ότι αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 2,600 ετών φωτός από το κέντρου του γαλαξία του όπου βρίσκεται μια πολύ μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, ένα μεγαθήριο με μάζα 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλιου. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv και έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters».

Naftemporiki.gr