Το Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από ένα ασυνήθιστο σε όψη σπειροειδή γαλαξίας που έχει λάβει τις κωδικές ονομασίες Arp 184 και NGC 1961. Ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 190 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης και ανήκει σε μια μικρή ομάδα γαλαξιών με περίεργο σχήμα.
Το όνομα Arp 184 προέρχεται από τον «Άτλαντα ιδιόρρυθμων γαλαξιών» που συντάχθηκε από τον αστρονόμο Χάλτον Αρπ το 1966. Περιέχει 338 γαλαξίες που έχουν περίεργο σχήμα και τείνουν να μην είναι ούτε εντελώς ελλειπτικοί ούτε εξ ολοκλήρου σπειροειδείς. Πολλοί από τους γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία αλληλεπίδρασης με άλλους γαλαξίες, ενώ άλλοι είναι νάνοι γαλαξίες χωρίς καλά καθορισμένες δομές. Ο Arp 184 κέρδισε τη θέση του στον κατάλογο χάρη στον ενιαίο φαρδύ σπειροειδή βραχίονα γεμάτος άστρα που φαίνεται να εκτείνεται προς την πλευρά του παρατηρητή. Η μακρινή πλευρά του γαλαξία έχει μερικές φυσαλίδες αερίου και αστέρια, αλλά δεν έχει έναν παρόμοιο εντυπωσιακό σπειροειδή βραχίονα.
Αυτή η εικόνα του Hubble συνδυάζει δεδομένα από το πρόγραμμα παρατήρησης Snapshot που αποτελείται από τρία διαφορετικά μοντέλα καταγραφής εικόνων και δεδομένων. Ένα από τα τρία προγράμματα στόχευσε το Arp 184 για την περίεργη εμφάνισή του. Αυτό το πρόγραμμα εξέτασε γαλαξίες που περιλαμβάνονται στον Άτλαντα των ιδιόρρυθμων γαλαξιών καθώς και στον κατάλογο των νότιων ιδιόμορφων γαλαξιών και ενώσεων, έναν παρόμοιο κατάλογο που συντάχθηκε από τους Χάλτον Άρπ και Μπάρι Μάντορ.
Τα υπόλοιπα δύο προγράμματα εξέτασαν τον απόηχο των φευγαλέων αστρονομικών γεγονότων όπως οι σουπερνόβα και τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής όπως όταν μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα διασπά ένα αστέρι αφού περιπλανηθεί πολύ κοντά. Δεδομένου ότι ο Arp 184 φιλοξένησε τέσσερα γνωστές εκρήξεις σουπερνόβα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε ένα σταθερό στόχο των κυνηγών σουπερνόβα.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιόρτασε πριν από λίγες μέρες τα 35α γενέθλια του και συνεχίζει να μας προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.
Naftemporiki.gr