Skip to main content

Η σχέση της Microsoft με την OpenAI στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γίνεται έλεγχος για την επένδυση του γίγαντα λογισμικού στην εταιρεία του ChatGPT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να ελέγχει την σχέση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην Microsoft και την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε και εξελίσσει το πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης ChatGPT που έφερε επανάσταση στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Η Microsoft έχει επενδύσει ένα ποσό της τάξης των 13 δισ. δολαρίων στην Open AI κατέχοντας το 49% των μετοχών της εταιρείας αλλά χωρίς να έχει επισήμως τουλάχιστον ψήφο και λόγο στο Δ.Σ. της OpenAI και στις αποφάσεις που λαμβάνονται στην εταιρεία.

Όμως η κρίση που προκλήθηκε στην OpenAI πριν από λίγους μήνες με την αιφνιδιαστική απομάκρυνση από την εταιρεία του συνιδρυτή και επικεφαλής της Σαμ Άλτμαν από το Δ.Σ. της εταιρείας οδήγησε τον Άλτμαν αρχικά στην αγκαλιά της Microsoft που ανακοίνωσε την πρόσληψη του και τη δημιουργία ενός νέου τμήματος ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με αυτόν επικεφαλής.

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης του Άλτμαν μετά από έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και στελεχών της OpenAI και κίνδυνο διάλυσης της εταιρείας τα μέλη του Δ.Σ. που απομάκρυναν τον Άλτμαν αποχώρησαν από την θέση τους με αποτέλεσμα ο Άλτμαν να επιστρέψει στη θέση και μάλιστα αυτή την φορά ως… απόλυτο αφεντικό της εταιρείας. Οι αναλυτές της βιομηχανίας της τεχνολογίας αναφέρουν πώς με ότι συνέβη η Microsoft έχει πλέον αποκτήσει τον έλεγχο της OpenAI αφού ο Άλτμαν αναφέρεται πλέον απευθείας έστω και ανεπισήμως στα στελέχη της Microsoft και συναποφασίζουν τις κινήσεις και το μέλλον της εταιρείας.

Ο έλεγχος

Η επιτροπή ελέγχου συγχωνεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε γνωστό εξετάζει την όλη κατάσταση που έχει προκύψει στη σχέση Microsoft και OpenAI με ρεπορτάζ του Reuters να αναφέρει ότι η επιτροπή προς το παρόν δεν έχει εντοπίσει κάποια στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει εξαγορά της OpenAI από την Microsoft και η όλη κατάσταση δεν προσκρούει σε κάποια από τις σχετικές νομοθεσίες της ΕΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έρευνα της επιτροπής συνεχίζεται πάντως και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Σε περίπτωση που εντοπισθεί παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες στη σχέση των δύο εταιρειών που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσεται πολύ δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Naftemporiki.gr