Skip to main content

Επαναστατικό τσιπάκι για υπολογιστές γενικής νοημοσύνης

Η τεχνολογία γύρω από την ΑΙ εξελίσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς

Επιστήμονες στην Κίνα παρουσιάζουν στην επιθεώρηση «Science» ένα μικροσκοπικό, αρθρωτό τσιπ που τροφοδοτείται από φως και όχι ηλεκτρισμό και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να εκπαιδεύσουν και να τρέξουν προγράμματα της αποκαλούμενης τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), η οποία θα αποτελέσει την πιο προηγμένη μορφή τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και είναι σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή που οι δυνατότητες της θα ξεπερνούν της νοητικές ικανότητες του ανθρώπου.

Το νέο τσιπ που ονομάζεται “Taichi” είναι ένα μικρό κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ που αποτελείται από πολλά μεμονωμένα τσιπ (συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Taichi) που όλα μαζί θα δημιουργούν ένα πολύ εξελιγμένο και ισχυρό υπολογιστικό σύστημα το οποίο θα να εκπαιδεύσει και να λειτουργήσει ένα σύστημα AGI.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τέτοια συστήματα απέχουν πολλά χρόνια ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συστήματα AGI το 2027. Τα συμβατικά σε αρχιτεκτονική, τεχνολογία και υλικά τσιπ φαίνεται ότι έχουν φτάσει πλέον στα όρια τους με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που απαιτεί ολοένα και πιο εξελιγμένα και ισχυρά υπολογιστικά συστήματα.

H αρχιτεκτονική

Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) έχουν αναδειχθεί ως βασικά στοιχεία στην εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, επειδή είναι καλύτερες στην εκτέλεση παράλληλων υπολογισμών από τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU). Όμως τα απαιτούμενα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας γίνονται μη βιώσιμα καθώς τα συστήματα γίνονται μεγαλύτερα λένε οι ειδικοί. Τα εξαρτήματα που βασίζονται στο φως θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των συμβατικών ηλεκτρονικών συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ενεργειακής απόδοσης.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν προηγουμένως τον σχεδιασμό ενός νέου τύπου φωτονικού μικροτσίπ τον Φεβρουάριο, το οποίο χρησιμοποιεί φωτόνια, ή σωματίδια φωτός, αντί για ηλεκτρόνια για τη λειτουργία τρανζίστορ, τους μικροσκοπικούς μικροσκοπικούς ηλεκτρικούς διακόπτες που ανάβουν ή σβήνουν όταν εφαρμόζεται τάση. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερα τρανζίστορ έχει ένα τσιπ, τόσο περισσότερη υπολογιστική ισχύ έχει και τόσο περισσότερη ισχύ χρειάζεται για να λειτουργήσει. Τα τσιπ που βασίζονται στο φως είναι πολύ λιγότερο ενεργοβόρα και μπορούν να εκτελέσουν υπολογισμούς πολύ πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά τσιπ, καθώς μπορούν να εκτελέσουν υπολογισμούς παράλληλα.

Οι τρέχουσες αρχιτεκτονικές φωτονικών τσιπ για μοντέλα AI αποτελούνται από εκατοντάδες ή χιλιάδες παραμέτρους και μεταβλητές εκπαίδευσης. Αυτό τα καθιστά αρκετά ισχυρά για βασικές εργασίες, όπως η αναγνώριση προτύπων, αλλά τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως το ChatGPT εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια παραμέτρους.

Ένα σύστημα AGI πιθανότατα θα απαιτούσε πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες ως μέρος ενός ευρύτερου δικτύου αρχιτεκτονικών τεχνητής. Σήμερα, τα σχέδια για την κατασκευή ενός συστήματος AGI δεν υπάρχουν.

Naftemporiki.gr