Skip to main content

Το Wikileaks θα παρέχει σε εταιρείες τεχνολογίας αποκλειστική πρόσβαση στα εργαλεία hacking της CIA

Η ιστοσελίδα Wikileaks θα παρέχει σε εταιρείες τεχνολογίας αποκλειστική πρόσβαση στα εργαλεία hacking της CIA που έχει στην κατοχή της, προκειμένου να διορθωθούν κενά ασφαλείας στο λογισμικό τους, δήλωσε ο ιδρυτής της, Τζούλιαν Ασάντζ, την Πέμπτη, φέρνοντας τη Σίλικον Βάλεϊ σε δίλημμα σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της απέναντι στο site και την ομάδα του.

Όπως σημειώνει το Reuters, κάτι τέτοιο θα έφερνε τις εταιρείες στο σημείο να βασίζονται στον Ασάντζ, τον οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μέλη του Κογκρέσου θεωρούν συνεργάτη, ή ακόμα και υποχείριο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα τρωτά σημεία και κενά ασφαλείας που έχει εντοπίσει και συγκεντρώσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πώς το Wikileaks- που δημοσιοποίησε σειρά εγγράφων σχετικά με τα επίμαχα εργαλεία της CIA και τμήματα κώδικα, αλλά όχι τα ίδια τα εργαλεία- σκοπεύει να συνεργαστεί με τις εταιρείες. «Λαμβάνοντας υπόψη ποιος νομίζουμε πως είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε και τις εκκλήσεις από κάποιους από τους κατασκευαστές, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να δώσουμε σε κάποιους αποκλειστική πρόσβαση σε επιπλέον τεχνικές λεπτομέρειες που έχουμε ώστε να αναπτυχθούν και να διατεθούν διορθώσεις για να είναι οι πολίτες ασφαλείς» είπε ο Ασάντζ σε online συνέντευξη Τύπου από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει από το 2012 για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού.

Η Microsoft και η Cisco Systems, προγράμματα των οποίων είναι ευάλωτα σε τρόπους επιθέσεων που περιγράφονται στα έγγραφα, ανακοίνωσαν πως είναι ευπρόσδεκτες οι υποβολές στοιχείων για τρωτά σημεία μέσω «κανονικών» διαύλων.

«Είδαμε τη δήλωση του Τζούλιαν Ασάντζ και δεν έχει υπάρξει ακόμα επαφή μαζί μας» δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft. «Η προτιμώμενη μέθοδος για οποιονδήποτε με γνώση πάνω σε θέματα ασφαλείας, περιλαμβανομένης της CIA ή του Wikileaks, είναι η υποβολή λεπτομερειών σε εμάς στο [email protected], για να εξετάσουμε τις πληροφορίες και να προβούμε στα απαραίτητα βήματα για να προστατέψουμε τους πελάτες μας».

Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε πως «όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, ο Τζούλιαν Ασάντζ δεν είναι ακριβώς πρότυπο αλήθειας και ακεραιότητας. Παρά τις προσπάθειες του Ασάντζ και των δικών του, η CIA συνεχίζει να συλλέγει επιθετικά πληροφορίες στο εξωτερικό για την προστασία της Αμερικής από τρομοκράτες, εχθρικά κράτη και άλλους αντιπάλους».

Σημειώνεται πως ο Ασάντζ είπε πως, μόλις τα προβλήματα λυθούν από τις εταιρείες που θα λάβουν τις πληροφορίες, τότε θα δημοσιοποιηθούν επιπλέον λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει το BBC, εταιρείες τεχνολογίας, περιλαμβανομένων της Google και της Apple, έχουν ανακοινώσει πως αναπτύσσουν αντίμετρα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κακόβουλου λογισμικού μπορεί να έχει αναπτύξει η CIA. Συμπληρώνεται πως ο Ασάντζ είπε πως η οργάνωσή του έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα κυβερνοόπλων, ενώ υποστήριξε πως η CIA γνώριζε εδώ και εβδομάδες πως το Wikileaks είχε πρόσβαση στο υλικό και δεν έκανε τίποτε.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Umbrage, υποστηρίζοντας πως ολόκληρο τμήμα της αμερικανικής υπηρεσίας δουλεύει πάνω σε αυτό: Πρόκειται για ένα σύστημα που προσπαθεί να ξεγελάσει χρήστες ώστε να νομίζουν πως «χακαρίστηκαν» από άλλες ομάδες ή κυβερνήσεις, συλλέγοντας malware από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Όπως ισχυρίστηκε, ένας ειδικός σε θέματα antivirus (που δεν κατονομάστηκε) εκτιμά πως εξελιγμένο malware που προηγουμένως θεωρούσε ότι προερχόταν από το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, τώρα μοιάζει να έχει αναπτυχθεί από τη CIA.