Skip to main content

Φουτουριστικό επιβατηγό αεροσκάφος υπόσχεται επανάσταση στις αερομεταφορές (βίντεο)

πηγή φωτό. (JET ZERO)

Είναι σχεδιασμένο στα πρότυπα πολεμικών stealth αεροπλάνων

Ένα αεροσκάφος με φουτουριστική εμφάνιση και σχεδιασμό «blended-wing body» (BWB) όπου η άτρακτος και η πτέρυγα είναι ενιαίο τμήμα πήρε άδεια πτήσεων από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA). To Pathfinder της εταιρείας JetZero έχει χωρητικότητα 250 επιβατών και έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα του βομβαρδιστικού B-2 Stealth της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση του Pathfinder.

Φιλικό στο περιβάλλον

Το σκάφος αναμένεται να έχει αυτονομία περίπου δέκα χιλιάδων χλμ. χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό. Η JetZero στοχεύει σύμφωνα με τα στελέχη της να γίνει το η «SpaceX της αεροπορικής βιομηχανίας» μειώνοντας τη χρήση καυσίμων και τις εκπομπές ρύπων κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Η JetZero έλαβε έγκριση από την FAA για να ξεκινήσει τη δοκιμαστική πτήση του πρωτοτύπου Pathfinder που είναι πολύ μικρότερο από την εμπορική του έκδοση. Αν οι δοκιμές του πρωτότυπου πάει καλά η εταιρεία λέει ότι θα μπορεί να κατασκευάσει την εμπορική του έκδοση το 2027.
Αναλυτές της βιομηχανίας αερομεταφορών αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το Pathfinder αποδειχθεί λειτουργικό και ασφαλές θα μπορούσε να αντικαταστήσει το στόλο της Boeing πολλά αεροσκάφη της οποίας παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Naftemporiki.gr