Skip to main content

Λασποηφαίστεια και ενεργό ρήγμα εντοπίστηκαν στη λίμνη Βαϊκάλη

πηγή φωτό. (Lunina et al. (2023))
Εικόνα από ένα από τα λασποηφαίστεια που εντοπίστηκαν στα βάθη της Βαϊκάλης

Εντυπωσιακά ευρήματα από νέα εξερεύνηση στη βαθύτερη λίμνη στον κόσμο

Ένα υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος ερευνών εντόπισε άγνωστα μέχρι σήμερα λασποηφαίστεια κοντά σε ένα ρήγμα στη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία γεγονός που υποδεικνύει ότι το ρήγμα είναι ενεργό και μπορεί σύντομα να προκαλέσει ένα σεισμό.

Η Βαϊκάλη που βρίσκεται στη νότιο Σιβηρία είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468  τετ. χλμ. έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο παγώνουν.

Είναι γνωστό ότι η Βαϊκάλη διαθέτει λασποηφαίστεια που είναι μορφολογικες ηφαιστειόμορφες ανυψώσεις του εδάφους από τα οποία εκρέει λάσπη κορεσμένη και με άλλα χημικά συστατικά, όπως το μεθάνιο.Ερευνητική ομάδα έστειλε ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) σε δύο σημεία κοντά στις βορειοδυτικές ακτές τις λίμνης όπου βρίσκεται το ρήγμα Severobaikalsk το οποίο έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν αλλά εδώ και πολύ καιρό φαινόταν… ήσυχο.

Οικοσύστημα

Το ρομπότ κατέγραψε κοντά στο ρήγμα άγνωστα μέχρι σήμερα λασποηφαίστεια προϊόν της δραστηριότητας του ρήγματος σύμφωνα με τα μέλη της αποστολής. Το υποβρύχιο όχημα διαπίστωσε ότι σε αυτά τα  λασποηφαίστεια έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στα οποία βρίσκονται σπόγγοι, αμφίποδα και γαστρόποδα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρουσία αυτών των λασποηφαιστείων στα βάθη στα οποία βρέθηκαν εξηγείται μόνο από την δραστηριότητα του ρήγματος και αυτό σημαίνει ότι είναι σε κατάσταση τέτοια που πιθανότατα εξελίσσονται γεωλογικές διεργασίες τέτοιες εκεί που θα προκαλέσουν κάποιο σεισμό το προσεχές χρονικό διάστημα.

Naftemporiki.gr