Skip to main content

Δείτε την αντισεισμική καρδιά του μεγαλύτερου ουρανοξύστη της Ταϊβάν που τον κράτησε όρθιο στο μεγάλο σεισμό (βίντεο)

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Ταϊπέι 101, ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης της Ταϊβάν

Ο επαναστατικός μηχανισμός για να αντέχει το κτίριο ανέμους και σεισμούς

O Ταϊπέι 101 είναι ένας ουρανοξύστης που βρίσκεται στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Το κτίριο είχε επισήμως το τίτλο του ψηλότερου κτηρίου στoν κόσμο από το 2004 μέχρι τα εγκαίνια του Μπουρτζ Χαλίφα στις 4 Ιανουαρίου 2010. Ο Ταϊπέι 101 θεωρείται ως τεχνολογικό θαύμα. Οι αρχιτέκτονες άντλησαν έμπνευση από το ψηλό αλλά λεπτό φυτό μπαμπού. Το σχήμα του όμως μόνο δεν μπορεί να κρατήσει σταθερό τον ουρανοξύστη σε περίπτωση σεισμού ή ισχυρών ανέμων.

Ταϊβάν: Διασώσεις εγκλωβισμένων ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό – Πάνω από 50 αγνοούμενοι

Έτσι οι σχεδιαστές κατασκεύασαν ένα σκελετό με κολόνες στήριξης από μπετόν και ατσάλι, ενώ για την απόσβεση των ταλαντώσεων εγκατέστησαν ένα εκκρεμές με ατσάλινη σφαίρα βάρους επτακοσίων τόνων, που απορροφά την δύναμη του ανέμου και τους κραδασμούς ενός σεισμού. Έτσι αντί να ταλαντεύεται το κτίριο ταλαντεύεται το εκκρεμές γεγονός που το κράτησε όρθιο στο σεισμό 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την Τετάρτη την Ταϊβάν.

Το γεωλογικό προφίλ

Το νησί δέχεται συχνά την επίσκεψη του Εγκέλαδου καθώς βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη, στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού και στο δυτικό άκρο της Θάλασσας των Φιλιππίνων. Οι γεωλόγοι έχουν εντοπίσει 42 ενεργά ρήγματα στο νησί, αλλά οι περισσότεροι από τους σεισμούς που εντοπίστηκαν στην Ταϊβάν οφείλονται στη σύγκλιση της πλάκας των Φιλιππίνων και της Ευρασιατικής πλάκας στα ανατολικά του νησιού.

Οι περισσότεροι από τους σεισμούς που καταγράφηκαν στην Ταϊβάν συμβαίνουν στην πραγματικότητα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής και προκαλούν μικρές ζημιές, ενώ οι μικρότεροι σεισμοί κάτω από το ίδιο το νησί έχουν ιστορικά αποδειχθεί πιο καταστροφικοί. Ο πρώτος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ταϊβάν ήταν το 1624. Μεταξύ 1901 και 2000 σημειώθηκαν 91 μεγάλοι σεισμοί στην Ταϊβάν, 48 από τους οποίους είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών.
Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός με υψηλό αριθμό νεκρών στην Ταϊβάν ήταν ο σεισμός που έπληξε το νησί στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 και στοίχισε τη ζωή σε 2.415 ανθρώπους.

Naftemporiki.gr