Skip to main content

«Φτιάξτε ώρα Σελήνης και πλανητών»: Το αίτημα του Λευκού Οίκου από τη NASA

Η προσπάθεια κατοίκησης του φεγγαριού απαιτεί τη δημιουργία τοπικής ώρας

Η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη Σελήνη αυτή την φορά για μόνιμη εγκατάσταση. Αν ο σχεδιασμός των κρατικών και ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών προχωρήσει ομαλά σε μια δεκαετία θα έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες επανδρωμένες βάσεις στο φεγγάρι και μόλις αυτό επιτευχθεί αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα η δημιουργία μεγαλύτερης έκτασης εγκαταστάσεων και καταλυμάτων για να υποστηρίξουν επιστημονικές, εμπορικές ή τουριστικές δραστηριότητες.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη αλλά και τη δημιουργία κατοικιών εκεί. Ανάμεσα στα πολλών ειδών εμπόδια και προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουν και να βρουν λύσεις οι επιστήμονες για την διαμονή των ανθρώπων σε άλλους κόσμους μακριά από τη Γη είναι και η ώρα αφού αυτή που ορίζεται από τα ρολόγια στη Γη δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκτός του πλανήτη μας.

Στη Γη η ώρα ορίζεται σε σχέση με τον χρόνο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο όμως η Σελήνη και οι υπόλοιποι πλανήτες και δορυφόροι του ηλιακού μας συστήματος έχουν ο καθένας διαφορετικό χρόνο περιστροφής γύρω από το μητρικό μας άστρο. Επιπλέον υπάρχει και ο παράγοντας της βαρύτητας τα επίπεδα της οποίας είναι επίσης διαφορετικά σε κάθε κοσμικό σώμα και η βαρύτητα επηρεάζει το πώς λειτουργούν τα ρολόγια. Έτσι ο ορισμός ώρας σε ένα κόσμο εκτός της Γης δεν είναι μια απλή ιστορία. Παρόλα αυτά από την στιγμή που είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου η διαμονή των ανθρώπων αρχικά στη Σελήνη και στη συνέχεια σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος γίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας… εξωγήινης ώρας.

Οι λόγοι

Στο πλαίσιο αυτό έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να δημιουργήσει άμεσα μια ώρα Σελήνης καθώς και ώρα για άλλα ουράνια σώματα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εντολή που δόθηκε στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να δημιουργήσει τη Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (Coordinated Lunar Time, LTC) μέχρι το 2026 όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή των ΗΠΑ στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα.

Οι επιστήμονες της NASA λένε ότι χωρίς τη δημιουργία μιας τοπικής ώρας Σελήνης θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ των διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών εκεί θα είναι συγχρονισμένες γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Naftemporiki.gr