Skip to main content

Άστρο νετρονίου κρύβεται στην καρδιά διάσημου σουπερνόβα (βίντεο)

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που φωτίζει ένα από τα πιο σημαντικά κοσμικά φαινόμενα

Ο υπερκαινοφανής SN 1987A ήταν μια αστρική έκρηξη που σημειώθηκε στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (ένα γειτονικό μας νάνο γαλαξία), σε απόσταση περίπου 168.000 ετών φωτός από τη Γη. Αυτή η απόσταση ήταν αρκετά μικρή για έναν τέτοιο υπερκαινοφανή, ώστε να είναι εύκολα ορατός και με γυμνό μάτι, από το Νότιο Ημισφαίριο της Γης. Υπήρξε ο κοντινότερος στη Γη υπερκαινοφανής που παρατηρήθηκε μετά τον Υπερκαινοφανή του 1604, ο οποίος είχε εκραγεί μέσα στον Γαλαξία μας. Το φως από τον νέο υπερκαινοφανή έφθασε στη Γη στις 23 Φεβρουαρίου 1987.

Πρόκειται για έναν μόνιμο στόχο παρατήρησης των επιστημόνων που προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία για το τι συμβαίνει μετά από μια αστρική έκρηξη και τι συμβαίνει με τα αποκαλούμενα «συντρίμμια» που αφήνει πίσω της ή έκρηξη. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι μια έκρηξη σουπερνόβα είτε δημιουργεί μια μαύρη τρύπα είτε ένα άστρο νετρονίου. Στην περίπτωση του SN 1987A δεν είχε διαπιστωθεί αν και τι μπορεί να είχε γεννηθεί από την έκρηξη και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι υπάρχει ένα άστρο νετρονίου εκεί.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Στοκχόλμης αναφέρει ότι τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει από τα συντρίμμια της έκρηξης υποδεικνύουν πράγματι την παρουσία ενός άστρου νετρονίου στον πυρήνα του σουπερνόβα. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί με επόμενες παρατηρήσεις θα είναι η πρώτη φορά που έχουμε απευθείας παρατήρηση ενός άστρου νετρονίου στον πυρήνα ενός σουπερνόβα γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κατανόηση των φαινομένων των αστρικών εκρήξεων.

Οι εκρήξεις σουπερνόβα εκτός από ένα από τα πιο βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος θεωρούνται και από τα πιο σημαντικά στην εξέλιξη του αφού οι επιστήμονες εκτιμούν οι εκρήξεις αυτές διασκορπίζουν στο Διάστημα υλικά γέννησης νέων άστρων που σε πολλές περιπτώσεις είναι όταν γεννιούνται πιο σύνθετα χημικά από το δημιουργό τους.

Naftemporiki.gr