Skip to main content

Η κοπέλα σου μόλις σου ζήτησε να καθαρίσεις ένα πορτοκάλι. Είναι παγίδα

Το τεστ που λέει πολλά για τη σχέση μας... με τα social media

Μια συμβουλή για όλους τους ερωτευμένους εκεί έξω: Αν η αγαπημένη σας ή ο αγαπημένος σας, σας ζητήσει να της/του φέρετε ένα καθαρισμένο πορτοκάλι, κάντε το.

Το τεστ «ξεφλούδισμα πορτοκαλιού», όπως φαίνεται σε βίντεο που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύει να προσδιορίσει εάν ένας σύντροφος είναι πρόθυμος να αφιερώσει λίγο χρόνο για μικρές, σχεδόν ασήμαντες πράξεις, ακόμα κι αν το άλλο άτομο είναι απολύτως ικανό να ξεφλουδίσει το δικό του πορτοκάλι.

Είναι ένα από τα πολλά «τεστ σχέσεων»  που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο Διαδίκτυο, καθώς οι χρήστες του TikTok και του Instagram δημοσιεύουν βίντεο με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες των συντρόφων τους, όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

Θέλοντας να πάρεις διαδικτυακή… έγκριση για τη ζωή σου

Όπως εξηγούν ειδικοί που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα οι δοκιμασίες αυτές δεν έχουν καμία βάση σε επιστημονικές θεωρίες και πολλές αυτές δεν φαίνονται καν δίκαιες. Τι τις καθιστά τόσο ελκυστικές; Ο αυξανόμενος εθισμός ατόμων και ζευγαριών να δημοσιεύουν πτυχές της ζωής τους στα social media, να ανεβάζουν βίντεο και άλλα ντοκουμέντα από την καθημερινότητά τους για… έγκριση.

@cynthiamhuang

hes so over my tiktok tests/pranks lol but green flags all aroumd🥹🤭❤️ #orangepeel #orangepeeltheory #orangepeeltheoryexplained #husbandandwife #husbandwifecomedy #husbandsoftiktok #besthusband #fyp #trendingvideo #trendingtiktok #tiktoktrend #tiktoktrends

♬ original sound – Cynthia Huang Wang

Τα βίντεο συνήθως ξεκινούν όταν μια γυναίκα (δεν είναι τυχαίο, τονίζουν οι ειδικοί, που αυτός που επιλέγει να βάλει τον άλλο σε δοκιμασία είναι πάντα γυναίκα – υποννοεί πάντα ένα είδος ανασφάλειας ή διάθεσης να τεστάρει τον άνδρα) ζητά από το αγόρι της ένα πορτοκάλι: ξεφλουδισμένο, παρακαλώ. Η απάντησή του, ιδανικά, είναι «Βεβαίως, αγάπη μου». Σταματάει ό,τι κάνει, ακόμα κι αν και σύντομα παρουσιάζει το έτοιμο προς κατανάλωση φρούτο.

Υπάρχει και η πρόκληση κέτσαπ: Ένα άτομο χύνει επίτηδες λίγη κέτσαπ σε έναν πάγκο και ζητά από τον σύντροφό του να το καθαρίσει. Τα αποτελέσματα εκεί είναι μικτά. Μερικοί στέκονται εκεί με απορία και άλλοι το καθαρίζουν μέσα σε ένα σωρό χαρτοπετσέτες.

Η αντίδραση των διαδικτυακών «φίλων»

Το να επιδεικνύεις την κατάσταση της σχέσης στο διαδίκτυο είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο το Facebook. Αυτά τα νέα τεστ ωστόσο μπορούν ακόμη και να εκθέσουν κάποιον τελείως. «Οι άνθρωποι επιζητούν επιβεβαίωση, επιζητούν απαντήσεις», λέει στη WSJ ο Paul Eastwick, καθηγητής Ψυχολογίας που διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο Έλξης και Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Κάποια ζευγάρια υποστηρίζουν ότι οι διαδικτυακές δοκιμασίες μπορούν να ανοίξουν βαθύτερο διάλογο, ενώ άλλα – και πιο συχνά οι άντρες σύντροφοι- τείνουν να είναι λιγότερο χαρούμενοι όταν τους εκθέτουν κατά αυτόν τον τρόπο στην κάμερα.

Οι διαδικτυακοί φίλοι πλημμυρίζουν το ζευγάρι με επαίνους ή σημειώνουν πώς οι σύντροφοί τους είναι εξίσου στοργικοί. Αυτό εάν το τεστ πετύχει. Αν ο σύντροφος «αποτύχει», υπάρχουν ακόμη και προτροπές χωρισμού στα σχόλια.