Skip to main content

OpenAI: Ναι, τo ChatGPT μπορεί να συμβάλει στη κατασκευή βιολογικών όπλων

Ανησυχητική παραδοχή της εταιρείας ανάπτυξης του διάσημου προγράμματος ΑΙ

Νομοθέτες και επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το ChatGPT θα μπορούσε να βοηθήσει οποιονδήποτε να αναπτύξει θανατηφόρα βιοόπλα που θα κατέστρεφαν τον όλεθρο στον κόσμο. H OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε και εξελίσσει το ChatGPT, αποφάσισε να εξετάσει η ίδια αυτό τον κίνδυνος πραγματοποιώντας μια σχετική έρευνα στο διάσημο πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης.

Η εταιρεία OpenAI σχεδίασε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 100 άτομα που χωρίστηκαν σε ομάδες. Η μια ομάδα προσπαθούσε να πραγματοποιήσει μια επίθεση με βιολογικά όπλα χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και το Διαδίκτυο και η άλλη ομάδα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το Διαδίκτυο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το GPT-4 μπορεί να αυξήσει την ικανότητα των ειδικών να έχουν πρόσβαση σε ιδιαίτερα ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με βιολογικές απειλές. Η ομάδα που χρησιμοποιούσε μόνο το Διαδίκτυο μπορούσε επίσης να αποκτήσει πληροφορίες αλλά όχι τόσο ακριβείς όσο το ChatGPT.

Βέβαια η OpenAI έσπευσε να σημειώσει στη μελέτη ότι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει αυτή τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή το ChatGPT σε μια προσπάθεια δημιουργίας βιολογικών όπλων είναι συμπληρωματική και όχι καθοριστική. Όμως το πρόγραμμα εξελίσσεται συνεχώς οπότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει το επίπεδο της βοήθειας που θα μπορεί να προσφέρει σε κάποιον που θέλει να δημιουργήσει βιολογικά όπλα στο μέλλον.

«Συνολικά τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια σαφή και επείγουσα ανάγκη για περισσότερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Δεδομένου του τρέχοντος ρυθμού προόδου στα συνοριακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται πιθανό τα μελλοντικά συστήματα να παρέχουν σημαντικά οφέλη σε κακόβουλους παράγοντες. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να οικοδομήσουμε ένα εκτεταμένο σύνολο αξιολογήσεων υψηλής ποιότητας για τον βιολογικό κίνδυνο (καθώς και άλλους καταστροφικούς κινδύνους), να προχωρήσουμε στη συζήτηση σχετικά με το τι συνιστά ‘ουσιαστικό κίνδυνο και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για τον μετριασμό του κινδύνου» αναφέρεται στην μελέτη στην οποία τονίζεται ότι χρειάζονται περαιτέρω μεγαλύτερου εύρους παρόμοιες μελέτες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το βαθμό επικινδυνότητας των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Naftemporiki.gr