Skip to main content

Metα: Τεράστια έσοδα από τα social media «αιμορραγεί» από την τεχνητή νοημοσύνη

REUTERS/Yves Herman

Στα 160 δισ. δολάρια τα κέρδη από τις πλατφόρμες στα 16 δισ. δολάρια οι ζημιές στην ΑΙ

Αμέσως μετά την εμφάνιση του ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου και την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή που είχε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ με τους γονείς ανηλίκων που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης μέσω των πλατφορμών της εταιρείας του το αφεντικό της Metα (Facebook, Instagram, WhatsApp, Threads) είδε τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού τετραμήνου της εταιρείας.

Η Metα είχε έσοδα 40,1 δισ. δολαρίων το τελευταίο τετράμηνο του 2023 και συνολικά έσοδα 135 δισ. δολάρια στο σύνολο του περασμένου έτους. Οι πλατφόρμες της εταιρείας παρά τον έντονο ανταγωνισμό έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Το Facebook που κλείνει σε λίγες μέρες 20 χρόνια λειτουργίας έχει περισσότερους από δύο δισ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες ενώ και το Threads, η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί το X (πρώην Twitter), που παρουσίαζε μια στασιμότητα μετά την εντυπωσιακή έναρξη εμφανίζει αύξηση τριάντα εκατομμυρίων ενεργών χρηστών φτάνοντας τους 130 εκατομμύρια χρήστες.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον Ζάκερμπεργκ και τη Metα εξακολουθεί να είναι το τμήμα Reality Labs που αρχικά αποφασίστηκε να επικεντρωθεί στο Metaverse και στη συνέχεια με την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Παρά το γεγονός ότι το Reality Labs είχε στο τελευταίο τετράμηνο του 2023 ένα δισ. δολάρια έσοδα που αποτελεί ποσό εσόδων ρεκόρ για την ιστορία του τμήματος οι ζημιές του ήταν 5,6 δισ. δολάρια στο τετράμηνο και συνολικά οι ζημιές του τμήματος το 2023 ήταν μεγαλύτερες των 16 δισ. δολαρίων.

Οι μέτοχοι της Metα έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες και διαφωνίες για την απόφαση του Ζάκερμπεργκ να επενδύει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων της Metα στο Reality Labs με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι το μέλλον της εταιρείας είναι στο Metaverse οπότε πρέπει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο εκεί παρόμοιο με αυτόν που έχει στα social media και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να επενδυθούν τεράστια ποσά που αρχικά μπορεί να φαίνονται ως λεφτά πεταμένα σε βαρέλι χωρίς πάτο.

Naftemporiki.gr