Skip to main content

Αστεροειδείς διοργανώνουν… πάρτι σήμερα και αύριο στο διαστημικό ουρανό της Γης

Τουλάχιστον πέντε διαστημικοί βράχοι θα περάσουν πολύ κοντά από τον πλανήτη μας τις επόμενες ώρες

Σύναξη αστεροειδών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη διαστημική γειτονιά. Όπως έγινε γνωστό πέντε «δυνητικά απειλητικοί» αστεροειδείς θα περάσουν σε κοντινή απόσταση από τη Γη χωρίς ωστόσο να αποτελούν πραγματική απειλή όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία τους.
Οι αστεροειδείς που η τροχιακή τους κίνηση τους φέρνει σε σχετικά κοντινή ή και πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη έχουν λάβει την ονομασία Potentially Hazardous Asteroids (δυνητικά απειλητικοί αστεροειδείς) και η NASA έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα εντοπισμού τέτοιων διαστημικών σωμάτων και παρακολούθηση της πορείας τους. Η NASA περιγράφει τους δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς ως εκείνους που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 140 μέτρα και τροχιές που τους φέρνουν σε αποστάσεις 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα και κάτω από την τροχιακή κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Έχουν εντοπισθεί μέχρι στιγμής περίπου πέντε χιλιάδες PHA και όπως έγινε γνωστό πέντε εξ αυτών θα μας… επισκεφτούν το προσεχές 24ωρο χωρίς ωστόσο να αποτελούν όπως δείχνουν οι παρατηρήσεις κάποιο υπαρκτό κίνδυνο. Η NASA αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος από τους πέντε αστεροειδείς είναι ο 2008 OS7, που έχει διάμετρο περίπου 300 μέτρα και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 2,5 εκατ. χλμ. το απόγευμα της Παρασκευής 02 Φεβρουαρίου και δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας για την διέλευση του από την περιοχή μας.

Αν και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση του οι επιστήμονες δείχνουν ότι η επόμενη κοντινή δυνητικά απειλητική διέλευση αστεροειδή είναι αυτή του αστεροειδή 99942 Apophis στις 14 Απριλίου 2029 εντούτοις συχνά διαστημικοί βράχοι που πλησιάζουν τη Γη περνούν κάτω από τα διαστημικά μας ραντάρ και γίνονται τελικά αντιληπτοί όταν κάνουν κοντινές διελεύσεις από τον πλανήτη μας προκαλώντας φυσικά εύλογη ανησυχία για τους κινδύνους που διατρέχει η ανθρωπότητα.

Naftemporiki.gr