Skip to main content

Οι λειχήνες είναι οι Χαιλάντερ του Σύμπαντος

Οι λειχήνες αποδεινύονται ότι διαθέτουν εκπληκτική ανθεκτικότητα.

Διαπιστώθηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό στις πιο ακραίες διαστημικές συνθήκες

Οι λειχήνες είναι περίεργοι οργανισμοί αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ ενός μύκητα που προσφέρει καταφύγιο, νερό και μέταλλα και ένα φύκι ή κυανοβακτήριο που παρέχει τροφή από τη φωτοσύνθεσή τους. Και παρόλο που οι λειχήνες μοιάζουν ευάλωτες είναι τόσο απίστευτα ανθεκτικές αφού αποδείχτηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος.

Ερευνητική ομάδα δημιούργησε στην εξωτερική πλευρά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ένα προσομοιωμένο με αυτό του Άρη περιβάλλον και τοποθέτησε εκεί κάποιες λειχήνες. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι λειχήνες είχαν καταφέρει να επιζήσουν από τις ακραίες θερμοκρασίες, την έκθεση στη κοσμική ακτινοβολία, τις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου και την παντελή έλλειψη νερού συνεχίζοντας να εκτελούν μάλιστα τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί βάσιμες πλέον πιθανότητες ότι είναι πιθανό στις ακραίες συνθήκες του Άρη όπου το περιβάλλον είναι έντονα ξηρό και κρύο, με χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και βομβαρδισμό ακτινοβολίας να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλους εξωγήινους κόσμους με ακραίες συνθήκες.

Οι λειχήνες φαίνεται ότι μπορούν να αντέξουν επίπεδα ακτινοβολίας 12.000 φορές μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος συνεχίζοντας μάλιστα να εκτελούν τη διεργασία της φωτοσύνθεσης. Οι παρενέργειες εντοπίζονται στον τομέα της αναπαραγωγής. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν μια πιθανή απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα της εμφάνισης της ζωής στη Γη ή σε άλλους πλανήτες αφού οι λειχήνες θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στο Διάστημα πάνω σε αστεροειδείς και κομήτες χωρίς να παθαίνουν κάτι και όταν ο διαστημικός βράχος που βρίσκονταν έπεφτε σε κάποιο πλανήτη να ήταν οι λειχήνες εκείνες που θα διέσπειραν τη ζωή στους κόσμους αυτούς.

Naftemporiki.gr