Skip to main content

Επιστροφή στο Διάστημα για την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος (βίντεο)

Η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου New Separd. πηγή φωτό (Blue Origin)

Μετά από 15 μήνες πραγματοποιήθηκε μια εκτόξευση αποστολής της εταιρείας

Η προσπάθεια του ιδρυτή και αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος να ανταγωνιστεί στο πεδίο του Διαστήματος τον Έλον Μασκ ιδρύοντας και αυτός μια διαστημική εταιρεία πολλαπλών δραστηριοτήτων δεν έχει σημειώσει επιτυχία ανάλογη με αυτή της Space X του Μασκ. Παρόλα αυτά ο Μπέζος δεν απογοητεύεται και συνεχίζει την προσπάθεια του παρά τις αδυναμίες στο εγχείρημα του και τα εμπόδια που έχουν υπάρξει σε αυτό.

Έναν και πλέον χρόνο αφότου καθηλώθηκε στο έδαφος έπειτα από ένα ατύχημα, ένας πύραυλος New Shepard της Blue Origin απογειώθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τετάρτης στο Τέξας. Η αποστολή, η οποία σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή στους αιθέρες της εταιρείας, ήταν μη επανδρωμένη και μετέφερε επιστημονικά δεδομένα.

Η αποστολή, που ονομάζεται NS-24, είναι μη επανδρωμένη, αλλά μεταφέρει επιστημονικά δεδομένα, τα μισά εκ των οποίων αναπτύχθηκαν με τη στήριξη της Nasa. Αυτός ο πύραυλος έχει εντούτοις χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για πτήσεις διαστημικού τουρισμού κι έχει ήδη μεταφέρει 31 ανθρώπους σε ταξίδια λίγων λεπτών πάνω από το τελευταίο σύνορο, μεταξύ αυτών τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος.

Το ατύχημα τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του προωθητικού τμήματος του πυραύλου, που ούτε και τότε μετέφερε επιβάτες. Μια έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ατύχημα είχε προκληθεί από μια «πιο αυξημένη από το προβλεπόμενο θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα».

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ