Skip to main content

Στα άκρα ο κινεζικός εμφύλιος Temu και Shein για το αμερικανικό στέμμα online αγορών

Οι δύο εταιρείες αλληλοκατηγορούνται για αθέμιτο ανταγωνισμό

Εδώ και μήνες έχει ξεσπάσει μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο νέες αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα του online λιανικού εμπορίου. Οι κινεζικές εταιρείες Temu και Shein έχουν εισβάλει δυναμικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο με την Shein να δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της ένδυσης (fast fashion) και τις δύο εταιρείες να έχουν καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ανταγωνίζονται εμπορικούς κολοσσούς όπως η Amazon και η Wallmart αλλά και ειδικότερα στον τομέα της ένδυσης να κοιτάζουν στα μάτια γίγαντες του τομέα όπως η Zara και η H&M.

Η Shein που εισήλθε πριν από την Temu στην αμερικανική αγορά είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που σε σύντομο χρονικό διάστημα η αξία της αποτιμήθηκε σε περίπου 100 δισ. δολάρια. Όμως η είσοδος της Temu στις ΗΠΑ υπήρξε επίσης ιδιαίτερα πετυχημένη με αποτέλεσμα η αξία της Shein να υποχωρήσει αμέσως κατά περίπου 30% γεγονός που οδήγησε όπως όλα δείχνουν στην έναρξη του πολέμου ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Η Temu υπέβαλε πριν από πέντε μήνες μήνυση εναντίον της Shein για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού κατηγορώντας την ότι έκανε κατάχρηση της θέσης της στην αμερικανική αγορά προσπαθώντας να επιβάλει στις εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής ρούχων αποκλειστική συνεργασία μαζί της ζητώντας τους να απορρίπτουν τις προτάσεις συνεργασίας με την Temu.

Η Shein από την πλευρά της κατηγόρησε την Temu ότι συνεργάστηκε με influencers για γίνονται δυσφημιστικές αναρτήσεις εναντίον της Shein στα social media. Ενώ είχε υπάρξει συμφωνία να σταματήσουν οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών και να αποσυρθούν οι μηνύσεις η Temu επανήλθε υποβάλλοντας στα αμερικανική δικαστήρια νέα μήνυση.

Στη νέα μήνυση η Temu υποστηρίζει ότι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό Shein αναβάθμισε τη δράση της και χρησιμοποιεί πλέον «μαφιόζικες πρακτικές» εναντίον της. H Temu επαναφέρει το ζήτημα της προσπάθειας της Shein να εμποδίσει την Temu να συνάψει συνεργασίες με την αμερικανική βιομηχανία ένδυσης αναφέροντας ότι η Shein ενοχλεί τις εταιρίες που συνεργάζονται με την Temu πιέζοντας αφόρητα από την μια πλευρά για διακόψουν την συνεργασία τους με την Temu ενώ από την άλλη πλευρά προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω των κινητών τηλεφώνων στελεχών των συνεργαζόμενων με την Temu εταιρειών για να αποσπάσουν οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία.

Από τους κωδικούς των λογαριασμών της Temu με την κάθε συνεργαζόμενη εταιρεία μέχρι και στοιχεία για τις συμφωνίες που έχει κάνει Temu με τις εταιρείες, τις στρατηγικές μάρκετινγκ κ.α. Μάλιστα η Temu καταγγέλλει ότι η Shein έχει προσεγγίσει υπό συνθήκες μυστικότητας στελέχη του τομέα μάρκετινγκ της Temu για να αποσπάσουν πληροφορίες για τις στρατηγικές προώθησης που ακολουθεί η εταιρεία με στόχο να τις αντιγράψει. Όπως είναι ευνόητο θα αναμένουμε τώρα την αντίδραση της Shein σε ένα πολύκροτο όπως φαίνεται σήριαλ που θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια.

Naftemporiki.gr