Skip to main content

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία κινεζικός επαναστατικός πύραυλος μεταφοράς φορτίων στο Διάστημα (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του επαναστατικού πυραύλου στην Κίνα. πηγή φωτό. (X)

Κινείται με τεχνολογίες πιο αποδοτικές και φιλικότερες στο περιβάλλον

Ένας πύραυλος που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία LandSpace Technology εκτοξεύτηκε με επιτυχία μεταφέροντας τρεις δοκιμαστικούς κινεζικούς δορυφόρους σε τροχιά. Η είδηση είναι σημαντική επειδή ο πύραυλος αυτός χρησιμοποιεί ως καύσιμο μεθάνιο και υγρό οξυγόνο. Η επιτυχία της εκτόξευσης μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της διαστημικής βιομηχανίας στο μεθάνιο ως πιθανό καύσιμο πυραύλων, το οποίο θεωρείται ικανό να συμβάλει στη μείωση του κόστους και στην υποστήριξη των επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων με καθαρότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Έχουν ιδρυθεί στην Κίνα πολλές ιδιωτικές νεοφυής εταιρείες κατασκευής πυραύλων εξαιτίας της άνθησης της διαστημικής βιομηχανίας τόσο σε επιστημονικό αλλά και εμπορικό επίπεδο. Ένας στόχος που έχει θέσει η κινεζική διαστημική βιομηχανία με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης φυσικά είναι η δημιουργία ενός μεγάλου στόχους τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων στα πρότυπα του στόλου Starlink της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ. Αντίστοιχους στόλους αναπτύσσουν η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία του αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος και η βρετανική εταιρεία OneWeb.

Ο πύραυλος Zhuque-2 Y-3 εκτοξεύτηκε από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας και είχαν προηγηθεί δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις. Η LandSpace ανέφερε ότι οι τρεις δορυφόροι έφτασαν σε ύψος 460 χιλιομέτρων και τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο Zhuque-2 είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία συνολικού βάρους 1,5 μετρικών τόνων σε τροχιά 500 χιλιομέτρων.

Ο Zhuque-2 Y-3 μετέφερε δύο δοκιμαστικούς δορυφόρους βάρους 50 κιλών που αναπτύχθηκαν από την κινεζική startup Spacety, ένας εκ των οποίων έχει υιοθετήσει τεχνολογίες από μια εταιρεία που ονομάζεται Hongqing στην οποία η LandSpace έχει μετοχικό μερίδιο και οι δορυφόροι που αναπτύσσει είναι σχεδιασμένοι για να αποτελούν μέρος τηλεπικοινωνιακών στόλων.

Naftemporiki.gr