Skip to main content

Ανακαλύφθηκε  δεινόσαυρος μαζί με το τελευταίο του γεύμα

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός ανήλικου δεινοσαύρου Gorgosaurus libratus ενώ τρώει ένα θήραμα πηγή φωτό. (Julius Csotonyi / Royal Tyrrell Museum of Palaeontology / University of Calgary)

Πρόκειται για ένα ανήλικο συγγενή του T.rex που πέθανε έχοντας φάει δύο μικρά δεινοσαυράκια

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» διεθνής ομάδα επιστημόνων παρουσιάζει μια πολύ σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη. Το 2009 είχαν ανακαλυφθεί τα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου Gorgosaurus libratus, ενός είδους τυραννοσαυρίδων θηρόποδων συγγενικό στον βασιλιά των δεινοσαύρων, τον Τυραννόσαυρο ρεξ.

Πρόκειται για είδος που υπήρχε πριν κάνει την εμφάνιση του ο T.rex και τα μέλη αυτού του είδους είχαν παρόμοια ανατομικά και άλλα χαρακτηριστικά με τον βασιλιά των δεινοσαύρων. Για αυτό και κάθε εύρημα στους δεινοσαύρους Gorgosaurus libratus ρίχνει φως σύμφωνα με τους ειδικούς στην ύπαρξη, εξέλιξη και τρόπο ζωής του T.rex που αποτελεί μόνιμο στόχο μελέτης της επιστημονικής κοινότητας.

Τα απολιθώματα του Gorgosaurus libratus είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή Αλμπέρτα του Καναδά που αποτελεί ένα παλαιοντολογικό παράδεισο αφού ανακαλύπτονται εκεί συνεχώς απολιθώματα και ευρήματα δεινοσαύρων. Οι αρχικές μελέτες των απολιθωμάτων του Gorgosaurus libratus είχαν δείξει ότι ανήκαν σε ένα ανήλικο μέλος του είδους που ζούσε πριν από περίπου 75 εκατ. έτη η ηλικία του οποίου όταν πέθανε υπολογίστηκε μεταξύ 5-7 ετών.

Η ερευνητική ομάδα που μελέτησε εκ νέου τα απολιθώματα εντόπισε στο στομάχι του νεαρού δεινόσαυρου δύο μικρών ζώων που οι ερευνητές εκτιμούν ότι ήταν δύο δεινόσαυροι βρεφικής ηλικίας (όχι μεγαλύτερη από 12 μήνες) που είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας γαλοπούλας και θα είχαν αναπτύξει εξελικτικά δυνατότητα να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα για να προστατεύονται από τους μεγάλους σε μέγεθος και δυσκίνητους θηρευτές.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα στους ενήλικους σαρκοφάγους δεινοσαύρους υποδείκνυαν ότι κυνηγούσαν μεγάλους σε μέγεθος φυτοφάγους δεινοσαύρους. Όμως υπήρχε κενό στο πώς διατρέφονταν οι νεαρής ηλικίας σαρκοφάγοι δεινόσαυροι που δεν είχαν αναπτύξει ακόμη το μέγεθος και τις δυνατότητες να κυνηγήσουν μεγάλα φυτοφάγα ζώα.

Όπως φαίνεται οι μικροί σαρκοφάγοι δεινόσαυροι Gorgosaurus libratus κυνηγούσαν μικρού μεγέθους δεινοσαύρους υποδεικνύοντας ότι το ίδιο έκαναν και οι συνομήλικοι τους Τυρρανόσαυροι ρεξ. Το εύρημα είναι πολύ σημαντικό αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται το γεύμα ενός σαρκοφάγου δεινοσαύρου και προσφέρει διαφόρων ειδών σημαντικές πληροφορίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νεαρός Gorgosaurus libratus υπήρχε αξιοσημείωτη χρονική απόσταση μεταξύ της εξόντωσης και κατανάλωσης των δύο μωρών που οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανήκαν στο είδος Citipes elegans.

Naftemporiki.gr