Skip to main content

Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για περιορισμένες επιπτώσεις στην επερχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία

Δεν θα υπάρξουν ατμοσφαιρικά προβλήματα παρόμοια με αυτά του 2010 που καθηλώθηκαν οι πτήσεις στην Ευρώπη

Η Ισλανδία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περισσότεροι από  κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τη μικρή, παράκτια πόλη Γκρίνταβικ, καθώς οι αρχές της χώρας αναμένουν την έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall στη νοτιοδυτική χερσόνησο. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου προκάλεσε πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να δούμε σοκαριστικές εικόνες με το οδόστρωμα να ανοίγει. Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος έκρηξης στη χερσόνησο Reykjanes.

Όλοι έφεραν στην μνήμη τους τα όσα συνέβησαν με την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία η οποία έστειλε στον ουρανό τεράστιες ποσότητες τέφρας και ηφαιστειακών υλικών δημιουργώντας ένα πυκνό πέπλο που υποχρέωσε ανάμεσα στα άλλα την αεροπορική βιομηχανία να καθηλώσει σε μεγάλο ποσοστό τις πτήσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο προκαλώντας όπως είναι ευνόητο ένα πραγματικό αεροπορικό χάος.

Όμως οι ειδικοί με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δηλώνουν καθησυχαστικοί ότι δεν θα ζήσουμε σκηνικό παρόμοιο με αυτό του 2010. «Το τεράστιο σύννεφο τέφρας όπως αυτό που είδαμε πριν από 13 χρόνια είναι απίθανο να ξανασυμβεί αυτή τη στιγμή. Μια πιθανή μελλοντική έκρηξη που θα προκύψει από την τρέχουσα αναταραχή δεν θα οδηγήσει σε αναστάτωση όπως αυτή της έκρηξης Eyjafjallajökull το 2010. Οι εκρήξεις στη χερσόνησο του Reykjanes κυριαρχούνται από παραγωγή λάβας με μικρή μόνο παραγωγή τέφρας, ενώ στην έκρηξη Eyjafjallajökull το 2010 κυριαρχούσε η παραγωγή τέφρας. Έτσι είναι εξαιρετικά απίθανο μια έκρηξη που θα προκύψει από την τρέχουσα αναταραχή να προκαλέσει διακοπή στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια» λέει ο Δρ. Ντέιβ Μακ Γκάρβι, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ τη Βρετανία.

Όλοι αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον και φυσικά αγωνία αν και τι είδους έκρηξη θα υπάρξει την στιγμή μάλιστα που όπως φαίνεται έχουν ξυπνήσει και άλλα ηφαίστεια στην Ευρώπη όπως η Αίτνα τις τελευταίες μέρες.

Naftemporiki.gr