Skip to main content

Η Amazon αντικαθιστά τους εργάτες στις αποθήκες της με ανδροειδή (βίντεο)

Στην εικόνα το ανδροειδές της Amazon που εργάζεται στις αποθήκες της. πηγή φωτό (Amazon)

Ο ιντερνετικός εμπορικός γίγαντας χρησιμοποιεί ήδη 750 χιλιάδες ρομπότ

Ένα νέο τύπο ανδροειδούς ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μαζικά η Amazon στις αποθήκες της. Πρόκειται για το Digit, ένα ρομπότ σχεδιασμένο να μπορεί να εκτελεί κινήσεις παρόμοιες με αυτές που κάνουν οι εργάτες σε αποθήκες μεταφέροντας, συσκευάζοντας και τοποθετώντας στα σημεία που πρέπει τα προϊόντα και διάφορα αντικείμενα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι άνθρωποι.

Η Amazon χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια διαφόρων ειδών ρομπότ και γενικότερα ρομποτικά συστήματα σε διάφορους τομείς της λειτουργίας της εταιρείας και υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται στην Amazon περίπου 750 χιλιάδες ρομπότ. Συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για αυτή την εξέλιξη αλλά ο διαδικτυακός εμπορικός γίγαντας προσπαθεί να καθησυχάσει τόσο τους εργαζομένους της όσο και την κοινή γνώμη αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις αλλά η χρήση των ρομπότ ως εργάτες γίνεται για να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι της από αυτά τα καθήκοντα και να αναλάβουν νέες θέσεις στην εταιρεία.

«Η χρήση των ρομπότ δημιούργησε 700 νέες κατηγορίες εργασιών απαιτούν διαφόρων ειδών δεξιότητες, κατηγορίες που δεν υπήρχαν στην εταιρεία μέχρι πρόσφατα» αναφέρει η Amazon σε ανακοίνωση της. «Οι άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι και δεν σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε πλήρη αυτοματοποίηση της λειτουργίας των αποθηκών μας αφού οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για να λειτουργεί σωστά η όλη διαδικασία, έχουν υψηλότερη νόηση από τα ρομπότ και μπορούν να κάνουν διάγνωση μελλοντικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Οσον αφορά εμένα δεν υπάρχει καμία σκέψη λειτουργίας των αποθηκών χωρίς ανθρώπους» δήλωσε ο Τάι Μπρέιντ, επικεφαλής του τμήματος ρομποτικής της Amazon.

Μένει φυσικά να αποδειχθεί αν οι δηλώσεις της Amazon και των στελεχών της απηχούν τις πραγματικές προθέσεις της εταιρείας ή αν θα υπάρξουν απολύσεις εργατικού δυναμικού το επόμενο χρονικό διάστημα και αν αυτές οι απολύσεις θα αφορούν προσωπικό που εργάζεται στις αποθήκες ή σε τμήματα που έχουν εισέλθει ρομπότ.

Naftemporiki.gr