Skip to main content

Το James Webb εισέβαλε σε σούπερ εργοστάσιο παραγωγής άστρων (βίντεο)

Η εντυπωσιακή εικόνα του James Webb από την περιοχή γέννησης νέων άστρων. πηγή φωτό (NASA, ESA, CSA, N. Habel (JPL), P. Kavanagh (Maynooth University)))

Εντυπωσιακές εικόνες από μια περιοχή μαζικής αστρογένεσης σε γειτονικό μας γαλαξία.

Τα Νέφη του Μαγγελάνου, το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, είναι δύο μικροί γαλαξίες μέλη της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών στην οποία ανήκει ο γαλαξίας μας. Είναι οι κοντινότεροι γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ευρισκόμενοι σε απόσταση από τη Γη 168.000 έτη φωτός το Μέγα Νέφος και 195.000 έτη φωτός το Μικρό Νέφος.

Στο Μικρό Νέφος οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μια περιοχή που έλαβε την κωδική ονομασία NGC 346 η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μαιευτήρια που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Πρόκειται για μια περιοχή μαζικής αστρογένεσης η οποία όπως είναι ευνόητο αποτελεί στόχο παρατηρήσεων των επιστημόνων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δημοσιεύει μια εντυπωσιακή εικόνα και δεδομένα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από την περιοχή NGC 346 το οποίο χάρις στα προηγμένα του όργανα αποκαλύπτει λεπτομερώς τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό το εργοστάσιο παραγωγής άστρων.

Στην εικόνα που έδωσε κατέγραψε το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής περισσότερα από χίλια φωτεινά σημεία τα οποία όπως υποστηρίζουν είναι νεογέννητα άστρα που είναι ακόμη καλυμμένα από κοσμική σκόνη. Η ύλη που απεικονίζεται με μπλε απόχρωση αντιπροσωπεύει εκπομπές από μόρια όπως πυριτικά άλατα και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ενώ η ύλη ερυθρής απόχρωσης είναι η σκόνη που θερμαίνεται από τα φωτεινότερα και πιο ογκώδη αστέρια που βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής.

Το πιο σημαντικό εύρημα του James Webb είναι ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς αφού αυτά τα στοιχεία κάνουν την εμφάνιση τους όχι στα αρχικά στάδια ύπαρξης των άστρων αλλά σε μεταγενέστερα στάδια και αφθονούν σε διαστημικές περιοχές μετά από φαινόμενα που συνδέονται με το τέλος των άστρων (π.χ. εκρήξεις σουπερνόβα) και όχι με την γέννηση τους.

Η μελέτη της περιοχής με βάση τα νέα δεδομένα του James Webb αναμένεται να ρίξει φως όχι μόνο στις διεργασίες γέννησης των άστρων αλλά στοπώς ξεκίνησε η μαζική παραγωγή άστρων στο νεαρό Σύμπαν όταν τα βαρέα μέταλλα δεν είχα κάνει ακόμη την εμφάνιση τους.

Naftemporiki.gr