Skip to main content

Κινεζικά ρομπότ και άλλες τεχνολογίες κατά του κοροναϊού

Απολυμαντικά ρομπότ, «έξυπνα» κράνη, drones με θερμικές κάμερες, προηγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες αξιοποιούνται στη μάχη κατά του κοροναϊού στην Κίνα, με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, να έχει καλέσει τον τεχνολογικό τομέα να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Μεταξύ άλλων, τεχνολογίες υγείας χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση συμπτωμάτων κοροναϊού, εύρεση νέων θεραπειών και παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού, που έχει ως τώρα μολύνει πάνω από 90.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το BBC, αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν αναπτύξει αυτοματοποιημένες τεχνολογίες για ανέπαφες παραδόσεις, ψεκασμό με απολυμαντικά και βασικές διαγνωστικές λειτουργίες. Η Pudu Technology, με έδρα στη Σεντζέν, κανονικά ειδικεύεται σε ρομπότ για τη βιομηχανία της εστίασης, ωστόσο φέρεται να έχει εγκαταστήσει συσκευές της σε πάνω από 40 νοσοκομεία ανά τη χώρα για να βοηθούν το ιατρικό προσωπικό.

Η MicroMultiCopter, επίσης στη Σεντζέν, αναπτύσσει drones για τη μεταφορά ιατρικών προμηθειών και τη λήψη θερμικών εικόνων, ενώ συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν στη διάγνωση της ασθένειας και την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης ενός εμβολίου. Ο κολοσσός του e-commerce, Alibaba, υποστηρίζει πως το νέο της σύστημα διάγνωσης με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίζει μολύνσεις κοροναϊού με ακρίβεια 96%, και ο ιδρυτής της, Τζακ Μα, έχει ανακοινώσει πως το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, Jack Ma Foundation, θα κάνει δωρεά 2,15 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίου.

Όπως γράφει σε άρθρο του στην China Daily o Λου Τσουανγκίνγκ, της Global Cyberspace Governance, οι προηγμένες τεχνολογίες βοήθησαν σημαντικά στην αντιμετώπιση του ιού. Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, κάποιοι, όπως ο Έλιοτ Ζάαγκμαν, που ασχολείται με θέματα κινεζικής τεχνολογίας και είναι ένας εκ των συντελεστών του China Tech-Investor podcast, υπογραμμίζουν πως, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, τα ΜΜΕ της χώρας αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για προβολή των τεχνολογικών επιτευγμάτων της χώρας- και δεν αποκλείεται πολλές από τις ιστορίες για προηγμένα τεχνολογικά μέσα που βοηθούν στη μάχη κατά του ιού να είναι στην ουσία κυρίως επιδείξεις.

Επίσης, το BBC τονίζει πως, πέρα από τα ρομπότ και τα drones, η Κίνα χρησιμοποίησε και το εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης των πολιτών της για να ελέγξει τα μολυσμένα άτομα και να επιβάλει καραντίνες. Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται ανά τη χώρα, και πολλές εταιρείες αναβαθμίζουν τις τεχνολογίες τους ώστε να μπορούν να αναζητούν άτομα με πυρετό σε πλήθη και να αναγνωρίζουν άτομα που δεν φορούν μάσκες. Η SenseTime, εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει πως το λογισμικό ανέπαφης μέτρησης θερμοκρασίας της χρησιμοποιείται σε σταθμούς μετρό, σχολεία και άλλους χώρους σε Πεκίνο, Σαγκάη και Σεντζέν. Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει πως διαθέτει ένα εργαλείο αναγνώριση προσώπων, ακόμη και αν φορούν μάσκες. Για αντίστοιχα προϊόντα κάνει λόγο και άλλη μια κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, η Megvii.

Η κινεζική ταμπλόιντ εφημερίδα Global Times αναφέρει πως αξιωματούχοι στην πόλη Τσενγκντού έχουν εξοπλιστεί με «έξυπνα» κράνη που μπορούν να μετρούν τη θερμοκρασία ατόμων σε ακτίνα πέντε μέτρων. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση των κινητών, καθώς οι πολίτες της Κίνας επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους: Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εφαρμογή Alipay Health Code, που υποδεικνύει άτομα με πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, ανάλογα με το αν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να μπαίνουν σε δημόσιους χώρους ή να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιεί big data για να εντοπίζει πιθανούς φορείς του ιού, σύμφωνα με τους developers της (Ant Financial) και χρησιμοποιείται ήδη σε πάνω από 200 κινεζικές πόλεις. Η Tencent, η εταιρεία πίσω από το WeChat, έχει λανσάρει κάτι παρόμοιο, που ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον άρρωστο.