Skip to main content

Ιδού ο δεινόσαυρος-στρουθοκάμηλος

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινοσαύρου που έμοιαζε με στρουθοκάμηλο. πηγή φωτό (Sci.News / Sino-Pteryx)

Ζούσε στην Ιαπωνία πριν από περίπου 115 εκατ. έτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ομάδα παλαιοντολόγων παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρων που ζούσε στην Ιαπωνία στη διάρκεια της Πρώιμης Κρητιδικής Περιόδου και πιο συγκεκριμένα πριν από 113-121 εκατ. έτη. Ο δεινόσαυρος που έλαβε την επιστημονική ονομασία Tyrannomimus fukuiensis ανήκει στην οικογένεια των ορνιθομιμόσαυρων που εμφανίστηκαν εκείνη την χρονική περίοδο.

Ήταν γρήγοροι δεινόσαυροι με μέγεθος και ανατομικά χαρακτηριστικά στρουθοκαμήλου οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν φυτοφάγοι ενώ υπήρχαν και κάποιοι σαρκοφάγοι και κάποιοι παμφάγοι.  Είχαν πολύ μακριά άνω και κάτω άκρα, ράμφος και τα περισσότερα είδη δεν διέθεταν οδοντοστοιχία.

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν σε ένα λατομείο στην κεντρική Ιαπωνία όπου έχουν ανακαλυφθεί και άλλα απολιθώματα δεινοσαύρων. Οι πρώτες αναλύσεις των απολιθωμάτων του νέου είδους δείχνουν ότι πρόκειται για ένα χαμένο κρίκο στο γενεαλογικό δέντρο των ορνιθομιμόσαυρων που μπορεί να φωτίσει την εξέλιξη τους και την πορεία τους στον κόσμο των δεινοσαύρων.

Naftemporiki.gr