Skip to main content

Άνθρακες ο… εξωγήινος θησαυρός, επιτροπή ειδικών της NASA δεν εντόπισε την παρουσία UFO από άλλους κόσμους

πηγή φωτό SETI

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για μη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη εξωγήινων διαστημοπλοίων.

Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και η NASA αποφάσισαν πριν από ένα περίπου χρόνο να ξεκινήσει ένας σταδιακός αποχαρακτηρισμός εγγράφων, οπτικοακουστικού υλικού και άλλων στοιχείων που για περισσότερο από μισό αιώνα ήταν άκρως απόρρητα και αφορούσαν το διαχρονικά ιδιαίτερα δημοφιλές ζήτημα των άγνωστης ταυτότητας αντικειμένων ή «UFO» όπως είναι ευρύτερα γνωστά. Ο όρος UFO έχει αντικατασταθεί στην ορολογία της αμερικανικής κυβέρνησης από τον όρο UAP (Unidentified Aerial Phenomena, Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα).

Στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής παροχής ενημέρωσης για τα UAP το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα έγγραφα και ένα χάρτη όπου καταγράφονται οι περιοχές της Γης στις οποίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους UAP τα τελευταία 27 χρόνια.

πηγή φωτό AARO/Department of Defence

Η NASA παρουσίασε σήμερα το απόγευμα τα αποτελέσματα ενός πορίσματος μιας ανεξάρτητης επιτροπής σχετικά με τα UAP  με πρόεδρο τον αστροφυσικό Ντέιβιντ Σπέργκελ. Πρόκειται για μια συμβουλευτική ομάδα 16 επιστημόνων από διάφορους τομείς, που ορίστηκε τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να εξεταστούν τα UAP από επιστημονική σκοπιά και να προχωρήσει η κατανόηση των φαινομένων. Κάποιοι ανέμεναν σημαντικές ανακοινώσεις ακόμη και επιβεβαίωση της ύπαρξης προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού που κυκλοφορεί με διαστημόπλοια στο γαλαξία μας αλλά τελικά η επιτροπή αυτό που αναφέρει είναι ότι ζητά τη συλλογή περισσότερων και πιο αξιόπιστων δεδομένων για να μελετηθούν τα UAP.

Η επιτροπή χρησιμοποίησε μη διαβαθμισμένα δεδομένα από κυβερνητικούς φορείς, εμπορικά δεδομένα και δεδομένα από άλλες πηγές για να προχωρήσει στη καταγραφή του πορίσματος. Σημειώνεται στο πόρισμα αυτό  υπάρχει περιορισμένος αριθμός παρατηρήσεων υψηλής ποιότητας των UAP, γεγονός που καθιστά προς το παρόν αδύνατη την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση τους.

«Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», διευκρινίζει η επιτροπή στην έκθεση.

Εξάλλου σε σχετική συνέντευξη τύπου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, υπογράμμισε ότι «καθώς κατανοούμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο ανακαλύψεων, αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για να διερευνήσουμε τα UAP». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «μετατοπίζουμε τη συζήτηση από τον εντυπωσιασμό στην επιστήμη» δεσμευόμενος ότι όλες οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν για τα UAP θα δοθούν με διαφάνεια στον κόσμο. Εξάλλου, ανακοίνωσε τον ορισμό διευθυντή στη NASA που θα συντονίζει τις έρευνες γύρω από τα UAP. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Νέλσον ανέφερε ότι πιθανότατα κάπου στο Σύμπαν υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής απάντηση που χρήζει ερμηνειών αφού κάποιες μορφές ζωής σε μικροβιακό ή άλλο απλό πάντως επίπεδο μπορεί να υπάρχουν και στο ηλιακό μας σύστημα όπως για παράδειγμα, στους υπόγειους ωκεανούς που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σε παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου.

Οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν στο πόρισμα ότι η ανάλυση των δεδομένων για τα UAP παρεμποδίζεται από την έλλειψη πολλαπλών μετρήσεων και βασικών δεδομένων. Εμπόδιο στην συλλογή δεδομένων για τα φαινόμενα UAP αποτελούν οι «αρνητικές αντιλήψεις γύρω από την αναφορά των UAP» και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το ζωτικό ρόλο της συμμετοχής της NASA «στη μείωση του στίγματος».

Επίσης, ζητούν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της NASA «ως μέρος μιας ισχυρής και συστηματικής στρατηγικής απόκτησης δεδομένων εντός του πλαισίου ολόκληρης της κυβέρνησης» και προσθέτουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό σπάνιων περιστατικών, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν UAP, μέσα σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Η μελέτη συνιστά στη NASA να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανοικτού κώδικα, την εκτεταμένη τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη της, τις τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, τις εμπορικές και ομοσπονδιακές συνεργασίες για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ισχυρού συνόλου δεδομένων για την κατανόηση των μελλοντικών φαινομένων. Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία και στη συμμετοχή του κοινού ως «κρίσιμη πτυχή της κατανόησης των UAP», μέσω της αύξησης των προσπαθειών συλλογής δεδομένων με χρήση σύγχρονων τεχνικών crowdsourcing, από πολίτες- παρατηρητές σε όλο τον κόσμο.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ