Skip to main content

Δείτε τον εντυπωσιακό σπάνιο ανάποδο κεραυνό (βίντεο)

Εικόνες του ανάποδου κεραυνού στο Πουέρτο Ρίκο. πηγή φωτό (Frankie Lucena)

Το φαινόμενο καταγράφηκε πριν από λίγες μέρες στο Πουέρτο Ρίκο.

Σχηματίζονται κατά μέσο όρο 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο στη Γη και περίπου 8 δισ. κεραυνοί ετησίως. Μόλις χίλιοι από αυτούς κινούνται… ανάποδα και για αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η παρατήρηση και μελέτη τους. Παράλληλα αυτοί οι κεραυνοί υπολογίζεται ότι είναι κατά μέσο όρο 50 φορές πιο ισχυροί από εκείνους που πέφτουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι ανάποδοι κεραυνοί μπορούν να φτάσουν σε ύψος 80 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, αγγίζοντας το κάτω μέρος της ιονόσφαιρας, το τεράστιο στρώμα των ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων όπου η κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης συναντά τα σύνορα του Διαστήματος. Συνήθως οι ανάποδοι κεραυνοί έχουν ισχύ 50 φορές μεγαλύτερη από ένα συμβατικό κεραυνό γεγονός που τους κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακούς και ενδιαφέροντες.

Η μονάδα μέτρησης Κουλόμπ είναι μια μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου και είναι αυτή με την οποία οι επιστήμονες μετρούν την ισχύ των κεραυνών. Κατά μέσο όρο ένας κεραυνός που πέφτει στη Γη έχει ισχύ 5 Κουλόμπ. Πριν από ένα χρόνο καταγράφηκε ένας ανάποδος κεραυνός στην Οκλαχόμα η ισχύς του οποίου έφτασε τα 300 Κουλόμπ.

Στα τέλη Αυγούστου πέρασε από το Πουέρτο Ρίκο η καταιγίδα Franklin και ο φωτογράφος Φράνκι Λουκένα αποφάσισε να καταγράψει εικόνες από το φαινόμενο. Ο Λουκένα στάηκε πολύ τυχερός αφού στο σημείο στο οποίο βρισκόταν έκαναν την εμφάνιση τους ανάποδοι κεραυνοί τους οποίους κατέγραψε ο φωτογράφος.

Οι εικόνες θα βοηθήσουν τους ειδικούς να συλλέξουν πιθανώς νέα στοιχεία για αυτό το φαινόμενο η ύπαρξη του οποίου έγινε γνωστή μόλις πριν από 20 έτη και σε συνδυασμό με την σπανιότητα του δεν έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν τους μηχανισμούς του.

Naftemporiki.gr