Skip to main content

Βρέθηκε η πηγή δημιουργίας των ηλιακών ανέμων

Καλλιτεχνική απεικόνιση του ηλιακού ανέμου να χτυπά τον Άρη αποσπώντας την ατμόσφαιρα του.

Εντοπίστηκε άγνωστο μέχρι σήμερα φαινόμενο που παράγει όπως φαίνεται τους ηλιακούς ανέμους.

Ο ηλιακός άνεμος ή αστρικός άνεμος είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως ο Ήλιος. Αποτελείται κυρίως από ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια. Ο ηλιακός άνεμος εκτοξεύεται από διαφορετικά σημεία της επιφάνειας του Ήλιου και με διαφορετική αρχική ταχύτητα λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στα σημεία από όπου πηγάζει

Ο ηλιακός άνεμος δημιουργεί την ηλιόσφαιρα, μια τεράστια κοσμική φυσαλίδα στο διαστρικό ενδιάμεσο που περιβάλλει το ηλιακό σύστημα. Άλλα φαινόμενα περιλαμβάνουν γεωμαγνητικές καταιγίδες που παράγουν στη Γη το σέλας και προκαλούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηλιακοί άνεμοι θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι και για άλλα φαινόμενα. Πρόσφατα μελέτη υπέδειξε τους ηλιακούς ανέμους ως υπευθύνους για την απώλεια της ατμόσφαιρας του Άρη και τις ακραίες συνθήκες ερημοποίησης που διαθέτει σήμερα.

Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός δημιουργίας των ηλιακών ανέμων παραμένει άγνωστος αλλά ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» υποστηρίζει ότι βρήκε την απάντηση. Χρησιμοποιώντας εικόνες και δεδομένα που έχει καταγράψει ο δορυφόρος Solar Orbiter που παρατηρεί και μελετά συνεχώς τον Ήλιο και τα φαινόμενα του η ερευνητική ομάδα πιστοποιεί την κρατούσα θεωρία ότι οι ηλιακοί άνεμοι δημιουργούνται στις αποκαλούμενες «στεμματικές οπές». Πρόκειται για μια υποκατηγορία των ηλιακών κηλίδων όπως ονομάζονται τα σημεία του Ήλιου στα οποία υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα. Αυτή η μαγνητική δραστηριότητα  παράγει συχνά εκρήξεις οι οποίες έχουν λάβει την ονομασία «ηλιακές εκλάμψεις». Οι εκρήξεις αυτές είναι εξαιρετικά λαμπρές και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Οι ερευνητές εντόπισαν στις στεμματικές οπές ένα φαινόμενο το οποίο ονόμασαν «πίδακες υποαναλαμπής». Πρόκειται για πίδακες που σύμφωνα με τους ερευνητές περιέχουν περίπου το ένα τρισεκατομμύριο της ενέργειας αυτής που μπορούν να παράγουν οι μεγαλύτερες ηλιακές εκλάμψεις. Αυτοί οι πίδακες έχουν μήκος μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, έχουν ταχύτητες περίπου 100 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και διαρκούν από 20-100 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πίδακες αυτοί έχουν τη δύναμη να εκπέμπουν αρκετό πλάσμα υψηλής θερμοκρασίας ώστε να θεωρούνται σημαντική πηγή των ηλιακών ανέμων.

«Οι πίδακες που παρατηρήσαμε είναι οι μικρότεροι και ενεργειακά οι πιο αδύναμοι πίδακες στο ηλιακό στέμμα και δεν είχαν παρατηρηθεί πριν. Ωστόσο, το ενεργειακό περιεχόμενο ενός μόνο τέτοιου πίδακα είναι ίσο με τη μέση ενέργεια που καταναλώνουν περίπου 10.000 νοικοκυριά κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους» αναφέρει ο Λάκσμι Πράντιπ Τσίτα του Ινστιτούτου Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανκ, επικεφαλής της έρευνας.

Naftemporiki.gr