Skip to main content

Εξωτικό άστρο παράγει κολοσσιαία κύματα που μπορούν να διαλύσουν τη Γη (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εντυπωσιακού αστρικού φαινομένου παραγωγής κυμάτων. πηγή φωτό (Melissa Weiss, CfA)

Άγνωστο εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.

Οι αστρονόμοι συχνά μοιράζονται ειδήσεις για περίεργους και εξωτικούς εξωπλανήτες, όπως ένας που έχει σχήμα μπάλας του ράγκμπι ή ένας άλλος που έχει φαινόμενα μεταλλικής βροχής. Αλλά και διάφορα κατά βάση μακρινά από εμάς άστρα μπορεί να έχουν επίσης ιδιαίτερα και άκρως εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Με δημοσίευση τους στη επιθεώρηση «Nature» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Άστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ εντόπισαν ένα άστρο στο οποίο υποστηρίζουν ότι αναπτύσσονται εξωτικές και πρωτοφανείς για άστρα συνθήκες και φαινόμενα.

Το άστρο που ονομάστηκε MACHO 80.7443.1718, εκπέμπει τακτικούς παλμούς φωτεινότητας, καθιστώντας το παρόμοιο με έναν τύπο άστρων που οι αστρονόμοι χαρακτηρίζουν «αστέρια καρδιακού παλμού».  Πρόκειται συνήθως για ένα από ένα ζευγάρι άστρων τα οποία περιφέρονται μεταξύ τους σε μια επιμήκη τροχιά ωοειδούς σχήματος. Όταν τα δύο άστρα έρχονται κοντά το ένα στο άλλο οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται παράγουν κύματα στην επιφάνειά τους σε ένα φαινόμενο παρόμοιο με το πώς το φεγγάρι προκαλεί παλίρροιες στη Γη.

Όμως στο συγκεκριμένο αστέρι εμφανίζεται μια ακραία εκδοχή του φαινομένου, με φωτεινότητα που ποικίλλει κατά 200 φορές περισσότερο από ένα τυπικό παράδειγμα. Το MACHO 80.7443.1718 έχει μάζα 35 φορές τη μάζα του Ήλιου, και ο πολύ μικρότερος σύντροφός του δημιουργεί τα τεράστια κύματα που προκαλούν τους παλμούς φωτεινότητας. Αυτά τα κύματα φτάνουν μέχρι το ένα πέμπτο της ακτίνας του άστρου ή περίπου 5 εκατομμύρια χλμ.

«Όταν τα γιγάντια παλιρροϊκά κύματα του άστρου ‘συντριβούν’ απελευθερώνεται αρκετή ενέργεια τέτοια που θα μπορούσε να διαλύσει τη Γη και μάλιστα αρκετές εκατοντάδες φορές» δήλωσε Μόργκαν Μακ Λέοντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η δημιουργία και η κίνηση των κυμάτων προσομοιώθηκε με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογιστή, το οποίο έδειξε ότι τα κύματα διογκώνονται προς τα πάνω πριν διαλυθούν ακριβώς όπως συμβαίνει με τα κύματα του ωκεανού. Αυτό απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αστρική ατμόσφαιρα με διάφορα χαρακτηριστικά που επηρεάζει τελικά την περιστροφή του άστρο. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει περίπου μία φορά το μήνα όταν τα δύο αστέρια προσπερνούν το ένα το άλλο.

«Αυτό το άστρο που προκαλεί πραγματικό σοκ θα μπορούσε απλώς να είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας κοσμικών αντικειμένων και σχεδιάζουμε ήδη μια έρευνα αναζητώντας και άλλα τέτοιου είδους άστρα» λέει ο Μακ Λέοντ.

Naftemporiki.gr