Skip to main content

Ιδού ο Ιανός, το πρώτο διπρόσωπο άστρο (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Ιανού, του άστρου με τα δύο πρόσωπα. πηγή φωτό (K. Miller, Caltech/IPAC)

Πρόκειται για ένα άστρο δύο εντελώς διαφορετικές σε εμφάνιση και σύσταση πλευρές.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε μια πραγματικά μοναδική ανακάλυψη: ένα λευκό νάνο με δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτού του είδους το αστρικό κατάλοιπο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής του, περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα αρχικά θα διογκωθεί μετατρεπόμενος σε ερυθρό γίγαντα καταπίνοντας ή καταστρέφοντας ολοσχερώς τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος (Ερμή, Αφροδίτη, Γη και Άρη) και στη συνέχεια θα απορρίψει τα εξωτερικά του στρώματα, αφήνοντας πίσω μόνο τον πυκνό, λαμπερό πυρήνα του μετατρεπόμενος σε λευκό νάνο. Οι λευκοί νάνοι είναι διαστημικά σώματα στο μέγεθος της Γης που αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Αν και προκύπτουν από τους θανάτους των άστρων, συνεχίζουν να λάμπουν έντονα για δισεκατομμύρια χρόνια και οι αστρονόμοι μπορούν να τα παρατηρήσουν.
Οι αστρονόμοι έχουν βρει μέχρι στιγμής χιλιάδες λευκούς νάνους. Ωστόσο διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα πολύ ασυνήθιστο λευκό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.300 ετών φωτός μακριά από τη Γη.

Το άστρο δείχνει ότι διαθέτει δύο πρόσωπα καθώς περιστρέφεται. Η μία πλευρά αποτελείται από υδρογόνο και η άλλη αποτελείται από ήλιο. Αυτό είναι κάτι που οι αστρονόμοι δεν έχουν ξαναδεί για αυτό και το άστρο Με έλαβε το παρατσούκλι «Ιανός» από τον ρωμαϊκό θεό της δυαδικότητας.  «Η επιφάνεια του λευκού νάνου αλλάζει εντελώς από τη μια πλευρά στην άλλη. Όταν δείχνουμε τις παρατηρήσεις όλοι μένουν είναι έκπληκτοι» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Φανταστείτε ότι αν κοιτούσατε τη Γη, θα ήταν σαν να βλέπατε μόνο τον ωκεανό. Μετά γυρίζει και θα υπήρχε μόνο στεριά», δήλωσε ο Δρ Τζέρεμι Χέιλ, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, του περίφημου Πανεπιστημίου Caltech.

Οι μελέτες στον παράξενο λευκό νάνοι συνεχίζονται για να ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί και τα μυστικά του που αναμένεται να αποκαλύψουν νέα άγνωστα στοιχεία για αυτά τα άστρα στους επιστήμονες.

Naftemporiki.gr