Skip to main content

Τα νέα gadgets των πυροσβεστών

Stringer / SOOC

Ο σύγχρονος εξοπλισμός όσων μάχονται στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Εκτός από τα νέα προηγμένα συστήματα και τεχνολογίες πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών απαραίτητη είναι φυσικά και η αποτελεσματική προστασία των πυροσβεστών καθώς και η παροχή σε αυτούς νέων αποτελεσματικών εργαλείων για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται μια σειρά από σχετικές τεχνολογίες και gadgets.

Αντιπυρικό κράνος

Τα κράνη που φορούν οι πυροσβέστες μπορεί να μοιάζουν σαν να προστατεύουν το κεφάλι τους από την πτώση των συντριμμιών, αλλά τα προστατεύουν επίσης από τη ζέστη της φωτιάς και τη χόβολη. Τα νεότερα πυροσβεστικά κράνη της αγοράς έχουν γείσο που αντέχουν την έντονη ζέστη. Αυτά τα νέα κράνη με γείσο δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας κατασκευής κρανών Guardian με έδρα το Μιλγουόκι και της Scott Safety, μιας εταιρείας εξοπλισμού αναπνευστικής προστασίας. Οι μηχανικοί και των δύο εταιρειών συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα αξεσουάρ για τους πυροσβέστες που θα λειτουργούσε σε όλα τα κράνη και δεν θα παρεμβαίνει σε συσκευές επικοινωνίας. Η πρώτη έκδοση ονομάζεται Visor Accessory Kit, ή VAK, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ αλουμίνιο που προσαρμόζεται στο μπροστινό μέρος ενός τυπικού κράνους πυροσβεστών. Τα γείσα αντέχουν σε θερμοκρασίες έως και 930 βαθμούς Κελσίου.

Κράνος πιλότου

Το κράνος πυρόσβεσης C-Thru αντιπροσωπεύει μια σημαντική τεχνολογική πρόοδο, ενσωματώνοντας διάφορα χαρακτηριστικά για να βοηθά τους πυροσβέστες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Το κράνος περιλαμβάνει ένα heads-up display παρόμοιο με τα κράνη πιλότων μαχητικών, που προβάλλει απευθείας πληροφορίες στη μάσκα του κράνους. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν δεδομένα όπως η τρέχουσα θερμοκρασία, τα επίπεδα οξυγόνου που απομένουν και τα επίπεδα CO2, τα οποία είναι κρίσιμα σε ένα σενάριο πυρόσβεσης.
Επιπλέον, το κράνος μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με κάμερα θερμικής απεικόνισης. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στους πυροσβέστες να διατηρούν την ορατότητα ακόμη και σε συνθήκες με έντονο καπνό.

Διαστημικές στολές

Η NASA έχει αναπτύξει προηγμένες στολές και καταφύγια πυρόσβεσης χρησιμοποιώντας τεχνολογία που αρχικά σχεδιάστηκε για την προστασία των αστροναυτών στο Διάστημα. Αυτά τα κοστούμια χρησιμοποιούν ενεργή ψύξη και νέα υφάσματα για να επιτρέπουν πιο παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, παρέχοντας καλύτερη προστασία και αντοχή. Οι στολές έχουν επίσης διπλή σφράγιση παρέχοντας προστασία από επικίνδυνα υλικά. Η NASA έχει επίσης αναπτύξει ελαφριά, φορητά καταφύγια που προστατεύουν τους πυροσβέστες από τις πυρκαγιές. Αυτά τα συμπαγή καταφύγια μπορούν να συσκευαστούν σε ένα μικρό χώρο καθιστώντας εύκολη τη μεταφορά και την ανάπτυξή τους

Εντοπισμός επικίνδυνων αερίων

Οι πυροσβέστες πρέπει να ανιχνεύσουν γρήγορα ποια είδη αερίων υπάρχουν σε μια πυρκαγιά και πόσα υπάρχουν για να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, επειδή κανένας διαθέσιμος εξοπλισμός ασφαλείας δεν προσφέρει αξιόπιστη ανίχνευση αερίου σε πραγματικό χρόνο για τους πυροσβέστες. Ωστόσο, οι αισθητήρες μπορεί σύντομα να καταλήξουν να σώζουν ζωές.

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν πρωτότυπο αισθητήρα που ανιχνεύει κοινά αέρια όπως το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα. Ο ανιχνευτής αερίων έχει μέγεθος μικρού νομίσματος και μπορεί να τοποθετηθεί ως αυτοκόλλητο πάνω στα ρούχα. Ο ανιχνευτής κάνει μετρήσεις κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα και λειτουργεί ακόμα και αν είναι βρεγμένος ή έχουν πέσει πάνω διάφορα υλικά από το περιβάλλον στο οποίο επιχειρεί ένας πυροσβέστης.

Οι χειροβομβίδες

Αν και παλαιότερη ιδέα, οι χειροβομβίδες πυρόσβεσης έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η αρχική ιδέα αφορούσε γυάλινους λαμπτήρες γεμάτους με χημικές ενώσεις που θα μπορούσαν να σβήσουν τις πυρκαγιές. Αυτοί οι λαμπτήρες θα ρίχνονταν σε μια φωτιά, όπου το γυαλί θα έσπασε, απελευθερώνοντας τις πυροσβεστικές ενώσεις​​. Πιο σύγχρονες εκδοχές αυτής της ιδέας περιλαμβάνουν πυροσβεστικές «βομβίδες» που μπορούν να πεταχτούν σε μια περιοχή που τυλίχθηκε στις φλόγες. Αυτές οι χειροβομβίδες εκρήγνυνται γρήγορα, βασιζόμενες στην ταχεία διαστολή των ενώσεων μέσα για να σβήσουν τη φωτιά. Αυτά τα συστήματα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, καθιστώντας τα ιδανικά για την κατάσβεση πυρκαγιών κυρίως σε εσωτερικούς χώρους.

Ηχητικοί πυροσβεστήρες

Ονομάζονται ηχητικοί πυροσβεστήρες και αξιοποιούν τη δύναμη του ήχου για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Είναι συσκευές που εκπέμπουν μόνο ήχο καθιστώντας τους ασφαλείς για χρήση γύρω από ανθρώπους και εξοπλισμό. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιβάλλοντα όπου οι συμβατικές μέθοδοι πυρόσβεσης ενδέχεται να κινδυνεύουν ευαίσθητος εξοπλισμός ή να τεθεί σε κίνδυνο το προσωπικό από τα παραδοσιακά πυροσβεστικά μέσα.
Η τεχνολογία πίσω από αυτές τις καινοτόμες συσκευές βασίζεται στη χρήση ακουστικών κυμάτων για την καταστολή φλόγας. Όταν ο πυροσβεστήρας ενεργοποιείται, εκπέμπει ένα συγκεκριμένο είδος ηχητικού κύματος που προκαλεί το διαχωρισμό του αέρα από την καύσιμη ύλη. Αυτό προκαλεί διακοπή της διαδικασίας καύσης σβήνοντας αποτελεσματικά τη φωτιά.

Naftemporiki.gr