Skip to main content

Ερευνητές δημιούργησαν ένα «θερμικό μανδύα» για ενεργειακή αυτονομία σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κατοικίες

Επαναστατική τεχνολογία ρύθμισης της θερμοκρασίας πολλαπλών εφαρμογών.

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μην έχουν πλέον να ζηλέψουν σε τίποτε για να μην πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπερέχουν κιόλας από τα συμβατικά στον τομέα του ντιζάιν, των ανέσεων και των προσφερομένων αξεσουάρ και υπηρεσιών αλλά εξακολουθεί η ηλεκτροκίνηση να έχει ως αχίλλειο πτέρνα της το ζήτημα της αυτονομίας. Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αφού υπάρχουν μοντέλα όπου με μια φόρτιση των μπαταριών τους μπορούν να κινηθούν πολλές εκατοντάδες χλμ. αλλά η έλλειψη σταθμών φόρτισης και εντός των αστικών περιοχών αλλά κυρίως εκτός των πόλεων δημιουργεί προβληματισμό στους καταναλωτές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Jiao Tong στη Σαγκάη ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία έρχεται να αυξήσει το επίπεδο αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πρόκειται για ένα κάλυμμα για μεγάλες επιφάνειες το οποίο οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «θερμικό μανδύα» ο οποίος μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία του ηλεκτρικού οχήματος σε χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια του καλοκαιριού και σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του χειμώνα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται το όχημα να απορροφά επιπλέον ενέργεια από τις μπαταρίες του για να διατηρεί την θερμοκρασία του στα σωστά επίπεδα και όλη η ενέργεια των μπαταριών θα χρησιμοποιείται για την κίνηση του οχήματος αυξάνοντας έτσι την αυτονομία του.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές ο μανδύας λειτουργεί με «παθητικό τρόπο» και δεν χρειάζεται εξωτερική πηγή ενέργειας. «Ο θερμικός μανδύας μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα ρούχο αυτοκινήτων και όχι μόνο αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαστημόπλοια, σε κτίρια ακόμη και σε κτίσματα και κατοικίες που θα κατασκευαστούν σε άλλους πλανήτες» αναφέρει ο δρ. Κεχάνγκ Κιούι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές λένε ότι ο μανδύα τους μπορεί να λειτουργήσει και στα σπίτια με ανάλογο τρόπο που το κάνει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έτσι ώστε να διατηρείται η κατοικία σε σωστή θερμοκρασία χωρίς να υπάρχει κάποια κατανάλωση ενέργειας για αυτό τον σκοπό.

Το εξωτερικό στρώμα του καλύμματος είναι κατασκευασμένο από λεπτές ίνες πυριτίου επικαλυμμένες σε νιφάδες εξαγωνικού νιτριδίου του βορίου, ένα κεραμικό υλικό. Αυτές οι ίνες πλέκονται και υφαίνονται μαζί σε ένα ύφασμα, πριν συνδεθούν στο εσωτερικό στρώμα από κράμα αλουμινίου.

Naftemporiki.gr