Skip to main content

Πράσινο φως πήρε στις ΗΠΑ η πώληση τεχνητού κρέατος (βίντεο)

Στη φωτογραφία εικονίζεται μαγειρεμένο το τεχνητό κοτόπουλο της USPIDE FOODS. πηγή φωτό (UPSIDE FOODS)

Πρόκειται για κοτόπουλο δημιουργημένο σε βιοαντιδραστήρες.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδωσε έγκριση στην αμερικανική εταιρεία UPSIDE FOODS που ασχολείται με τη δημιουργία τεχνητού κρέατος να ξεκινήσει την πώληση των προϊόντων της στην αγορά. Η εταιρεία που έχει λάβει χρηματοδότηση από μεγιστάνες όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει αναπτύξει τεχνολογία δημιουργίας σε εργαστηριακές συνθήκες κοτόπουλου. Το κρέας του κοτόπουλου δημιουργείται μέσα σε βιοαντιδραστήρες με πρώτη ύλη κύτταρα από αληθινά κοτόπουλα.

Η εταιρεία δεν έκανε γνωστό πότε θα ρίξει στην αγορά το τεχνητό της κρέας αλλά ανακοίνωσε ότι το πρώτο εστιατόριο που έχει συμφωνήσει να χρησιμοποιεί τα προϊόντα της είναι το Bar Crenn στο Σαν Φρανσίσκο που ανήκει στη γαλλιδα σεφ Ντομινίκ Κρεν που έχει στο ενεργητικό της τρία αστέρια Μισελέν και άλλα σημαντικά μαγειρικά βραβεία. Η UPSIDE FOODS είχε πάρει το πράσινο φως από όλες τις προηγούμενες αρμόδιες Αρχές ελέγχου και εμπορίας τροφίμων των ΗΠΑ όπως την Επιτροπή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και απέμενε η έγκριση του Υπουργείο Γεωργίας για να βγάλει τα προϊόντα της στην αγορά. H εταιρεία είχε δώσει μάλιστα στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον να δοκιμάζει το τεχνητό της κοτόπουλο.

Το κρέας που δημιουργείται εργαστηριακά από κύτταρα των ζώων θεωρείται μια ηθική και περιβαλλοντικά φιλική εναλλακτική λύση στην κατανάλωση αληθινού κρέατος αφού από τη μία πλευρά δεν ταλαιπωρούνται και δεν εξοντώνονται ζώα ενώ παράλληλα η όλη διαδικασία είναι λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον σε πολλά επίπεδα. Το εργαστηριακό κρέας θεωρείται επίσης πιο ασφαλές για κατανάλωση από το αληθινό αφού τόσο τα φάρμακα  που χρησιμοποιούνται για να είναι υγιή τα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση όσο και οι ζωοτροφές περιέχουν επικίνδυνες για τον άνθρωπο ουσίες. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι στη διατροφική αλυσίδα εισέρχονται και παράγοντες μόλυνσης (πλαστικά, χημικά) που έχουν διαρρεύσει στο φυσικό περιβάλλον και έτσι καταλήγουν στα πιάτα μας κίνδυνος που με το τεχνητό κρέας δεν υφίσταται.

Εχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλές νεοφυείς εταιρείες σε όλο τον κόσμο οι οποίες αναπτύσσουν προϊόντα τεχνητού κρέατος και έχουν κάνει την εμφάνιση τους μπριζόλες, μπιφτέκια, μπέικον, λουκάνικα, φιλέτα κ.α. από διάφορα ζώα (βοειδή, χοιρινά, κοτόπουλα). Στη μάχη του τεχνητού κρέατος μπαίνει επίθσης δυναμικά και η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Πρόσφατα παρουσιάστηκε φιλέτο ψαριού από 3D εκτυπωτή.

Όμως το κόστος παραγωγής του τεχνητού κρέατος παραμένει υψηλό γεγονός που έκανε ασύμφορη μέχρι πρόσφατα την κατανάλωση του ενώ επίσης η υφή και η γεύση του στις αρχικές τουλάχιστον εκδοχές του ήταν μακριά από αυτή του αληθινού κρέατος. Όμως η συνεχής βελτίωση των μεθόδων ανάπτυξης του τεχνητού κρέατος έχει βελτιώσει σημαντικά την υφή και την γεύση ενώ η αυξανόμενη ζήτηση και η μαζική παραγωγή μειώνει το κόστος επίσης σημαντικά. Η Σιγκαπούρη είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα έχοντας δώσει τα τελευταία χρόνια άδεια πώλησης τεχνητού κρέατος σε καταστήματα και εστιατόρια.

Naftemporiki.gr