Skip to main content

Το πρώτο θαλάσσιο… διαστημόπλοιο

Το εντυπωσιακό Decadence. πηγή φωτό (Andy Waugh Yacht Design)

Εντυπωσιακό και επαναστατικό από πολλές απόψεις γιοτ.

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται μια νέα τάση στον τομέα των γιοτ όπου τη θέση των μεγάλων σε μέγεθος και ξενοδοχειακού επιπέδου πέντε αστέρων ανέσεων και πολυτέλειας παίρνει ο επαναστατικός σχεδιασμός και διάφορες νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν στους κατόχους τους να κινούνται στη θάλασσα με φιλικό στο περιβάλλον τρόπο και ταυτόχρονα να πλέουν σε αποστάσεις ή συνθήκες που τα συμβατικά γιοτ δεν μπορούν παρέχοντας παράλληλα υψηλού επιπέδου ανέσεις στους επιβάτες του.

Ο Βρετανός σχεδιαστής Άντι Γουάφ παρουσίασε τα σχέδια ενός τέτοιου είδους γιοτ, ενός σκάφους που μοιάζει πραγματικά με ένα θαλάσσιο… διαστημόπλοιο .Το Christened Decadence είναι ένα καταμαράν μήκους 90 μέτρων που διαθέτει ένα δίδυμο κύτος και ανήκει σε μια κατηγορία σκαφών που ονομάζονται Small Waterplane Area Twin Hull (SWATH) και αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς ένας θρίαμβο μορφής και λειτουργίας. Ο Βρετανός σχεδιαστής λέει ότι οι δυνατότητες των σκαφών SWATH δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως στον τομέα των πολυτελών γιοτ, αλλά ελπίζει να το αλλάξει αυτό με το Decadence.

Ο σχεδιασμός SWATH διαθέτει δύο κυλινδρικά εξωτερικά κύτη που βυθίζονται κάτω από το νερό και συνδέονται με το κύριο κύτος μέσω μεγάλων δοκών που λειτουργούν ως «ξυλοπόδαρα». Αυτό ελαχιστοποιεί την περιοχή της διατομής του κύτους στην επιφάνεια της θάλασσας και θα μπορούσε να μειώσει την κλίση και την κύλιση έως και 70 τοις εκατό σε σύγκριση με ένα συμβατικό σκάφος ενός κύτους. Αυτό επιτρέπει στο Decadence να κινείται πολύ πιο πιο ομαλά αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τους άλλους τύπους γιοτ.

Το εντυπωσιακό Decadence. πηγή φωτό (Andy Waugh Yacht Design)

Το Decadence έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι εσωτερικοί του χώροι να μπορούν να προσαρμοστούν και να δημιουργηθούν με βάση τις επιθυμίες του κατόχου του με τον Γουάφ να έχει σχεδιάσει μια τεράστια σουίτα για τον ιδιοκτήτη του σκάφους που έχει μήκος 33 μέτρα, πλάτος 22 και ύψος τρία μέτρα διαστάσεις που αποτελούν τον μέσο όρο ενός διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη. Οι χώροι διαμονής του πληρώματος βρίσκονται σε ένα σημείο του σκάφους που δεν συνδέεται με τα σημεία διαμονής και αναψυχής των επιβατών. Σε κάθε κατάστρωμα υπάρχουν χώροι που οι επιβάτες μπορούν να είναι απομονωμένοι από το υπόλοιπο σκάφος αν το επιθυμούν για να απολαμβάνουν χωρίς παρεμβολές την εμπειρία που τους προσφέρει το ταξίδι με αυτό το σκάφος.

πηγή φωτο Andy Waugh Yacht Design

Το Decadence διαθέτει ένα επαναστατικό σύστημα κίνησης για το οποίο δεν δίνονται ακόμη λεπτομέρειες αλλά υπόσχεται μικρότερη κατανάλωση καυσίμων ώστε να έχει το σκάφος μεγαλύτερη αυτονομία ενώ επίσης το σκάφος διαθέτει ιστία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά βούληση για να αυξηθούν περαιτέρω η ταχύτητα αλλά και οι αποστάσεις που μπορεί να καλύψει.

Naftemporiki.gr