Skip to main content

Η Κίνα στέλνει τον πρώτο «πολίτη- αστροναύτη» στο Διάστημα (βίντεο)

Οι ταϊκοναύτες της Κίνας (πηγή φωτό China Manned Space Engineering)

Σε πλήρη εξέλιξη το πολυσύνθετο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκε με επιτυχία τη Δευτέρα το σκάφος που μετέφερε στο διαστημικό σταθμό της χώρας το νέο της πλήρωμα. Στο «Ουράνιο Παλάτι» όπως ονομάζεται ο διαστημικός σταθμός που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ από την Κίνα βρίσκεται τριμελές πλήρωμα (το οποίο περιλαμβάνει και έναν πολίτη) το οποίο θα αντικαταστήσουν οι τρεις ταϊκοναύτες (όπως ονομάζει η Κίνα τους αστροναύτες της) που ξεκίνησαν χθες από το διαστημικό κέντρο της Κίνας στην έρημο Γκόμπι και θα… στριμωχτούν για λίγο με το υπάρχον πλήρωμα στον διαστημικό σταθμό μέχρι οι συνάδελφοι τους να μπουν στο σκάφος που θα τους επιστρέψει στην Κίνα.

Παράλληλα η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έκανε γνωστό ότι οργανώνει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη η οποία θα γίνει όπως αναφέρθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όμως η Κίνα συνηθίζει να εκπλήσσει τη διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια με την ταχύτητα που υλοποιεί τα διαστημικά της σχέδια και είναι πολύ πιθανό να γίνεται προσπάθεια αυτή η επανδρωμένη αποστολή να οργανωθεί την ίδια περίπου χρονική περίοδο ή και νωρίτερα από την επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2025.

Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια κούρσα για την κατάκτηση της Σελήνης που έχει λάβει χαρακτηριστικά Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Το πρώτο επεισόδιο σε αυτή την κόντρα έγινε με την ανακοίνωση από τις διαστημικές υπηρεσίες των δύο υπερδυνάμεων των σημείων της Σελήνης που έχουν επιλέξει για την προσεδάφιση των επανδρωμένων της αποστολών με ορισμένα από αυτά τα σημεία να έχουν επιλεγεί και από τις δύο υπηρεσίες γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και αντιπαράθεσης.

Naftemporiki.gr