Skip to main content

Καθ’ οδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η πρώτη αστροναύτης από τον αραβικό κόσμο (βίντεο)

Πρώτη από αριστερά είναι η αστροναύτης από τη Σαουδική Αραβία (πηγή Space X)

Εκτοξεύτηκε το σκάφος που μεταφέρει μια επιστήμονα από τη Σαουδική Αραβία

Τριανταεπτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα το διαστημοπλοίου Dragon της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος μεταφέρει το πλήρωμα της επανδρωμένη αποστολής Axiom Mission 2. Πρόκειται για μια αποστολή της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Axiom στην οποία παίρνει μέρος τετραμελές πλήρωμα στο οποίο συμμετέχει και η ερευνήτρια βιοϊατρικής Ραγιάνα Μπαρνάουι από τη Σαουδική Αραβία που γίνεται η πρώτη γυναίκα από τον αραβικό κόσμο που ταξιδεύει στο Διάστημα.

«Αισθάνομαι χαρά και τιμή που εκπροσωπώ όλα τα όνειρα και όλες τις ελπίδες όλου του λαού στη Σαουδική Αραβία και όλων των γυναικών στην πατρίδα. Όταν είπα στη γιαγιά μου ότι θα πήγαινα στο Διάστημα, μου έδωσε τα σκουλαρίκια της. Αυτά λοιπόν παίρνω μαζί μου μαζί με τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας και μερικές φωτογραφίες της οικογένειάς μου» δήλωσε η Μπαρνάουι.

Στο πλήρωμα βρίσκεται και ο πρώτος Σαουδάραβας αστροναύτης, ο Αλί Αλκάρνι που είναι σμηναγός της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας ο οποίο σημείωσε ότι η αποστολή έχει την σφραγίδα της χώρας του. Το πλήρωμα θα ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημόπλοιο Dragon επίσης της Space X. Όπως είναι ευνόητο η παρουσία μια γυναίκας αστροναύτη από την Σαουδική Αραβία όπου τα δικαιώματα των γυναικών εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα περιορισμένα αποτελεί μια θετική είδηση και ίσως έναρξη για αλλαγή της θέσης της γυναίκας τόσο στην χώρα όσο και στον αραβικό κόσμο γενικότερα.

Naftemporiki.gr