Skip to main content

Επεστρεψε στη Γη μετά από 276 μέρες το απόρρητο διαστημοπλάνο της Κίνας

REUTERS/Tingshu Wang

Το σκάφος αποτελεί την απάντηση στο αμερικανικό X-37B που έχει κάνει πτήσεις εκτός Γης διάρκειας δύο έτων χωρίς ανεφοδιασμό.

Το «αινιγματικό» (λόγω της μυστικοπάθειας που χαρακτηρίζει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις όσον αφορά στην ακριβή φύση και τους σκοπούς του) διαστημοπλάνο X-37B της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε τις άκρως απόρρητες πτήσεις του το 2010 και σε κάθε αποστολή του σπάει προηγούμενα ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο Διάστημα. Το αμερικανικό σκάφος έχει καταφέρει να κυκλοφορεί γύρω από τη Γη για 781 συνεχόμενες μέρες.

Είχε γίνει γνωστό ότι η Κίνα κατασκεύασε ένα παρόμοιο σκάφος, ένα όχημα δηλαδή με χαρακτηριστικά και δυνατότητες αεροσκάφους και διαστημόπλοιου, για το οποίο το μόνο που γνώριζε ο υπόλοιπος κόσμος είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 το σκάφος απογειώθηκε από τις διαστημικές εγκαταστάσεις της Κίνας στην έρημο Γκόμπι σε μια πτήση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπέρασε τις 48 ώρες. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κινεζική κυβέρνηση αναφέρουν ότι το διαστημοπλάνο επέστρεψε σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου στη βάση του μετά από μια αποστολή στην οποία παρέμεινε συνεχόμενα στον αέρα ή/και το Διάστημα για 276 μέρες.

Ακολουθώντας την τακτική των ΗΠΑ η έτσι και άλλιως μυστικοπαθής Κίνα δεν δίνει καμία πληροφορία για το σκάφος και την αποστολή του αναφέροντας μόνο ότι γίνονται δοκιμές και πειράματα βιώσιμων διαστημικών τεχνολογιών και συστημάτων θέτοντας τις βάσεις μια ειρηνικής εξερεύνησης του Διαστήματος.

Οι δυνατότητες αυτών των σκαφών μπορούν να βρουν εφαρμογές σε διάφορα πεδία και τομείς όπως αυτό του διαστημικού τουρισμού, της μεταφοράς αστροναυτών, του ανεφοδιασμού διαστημικών σταθμών και της εκτόξευσης δορυφόρων σε τροχιά με μειωμένο κόστος. Φυσικά η απόρρητη δράση αυτών των οχημάτων έχουν επιτρέψει τη εμφάνιση διαφόρων σεναρίων για τις αποστολές που πραγματοποιούν αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι αποστολές αυτές εμπεριέχουν κατασκοπευτικές και άλλες στρατιωτικού και γεωπολιτικού χαρακτήρα δράσεις.

Naftemporiki.gr