Skip to main content

Η NASA εκτόξευσε δύο μικροδορυφόρους για να παρακολουθεί τους τυφώνες

NASA

Ο πύραυλος Electron που έχει ύψος μόλις 18 μέτρα, εκτοξεύτηκε στις 04.00 (ώρα Ελλάδος) από το διαστημικό κέντρο Μάχια, στα βόρεια της Νέας Ζηλανδίας.

Δύο μικροδορυφόροι της NASA που θα παρατηρούν την εξέλιξη των τυφώνων ώρα με την ώρα, εκτοξεύθηκαν σήμερα με πύραυλο της αμερικανικής εταιρείας Rocket Lab, στην Νέα Ζηλανδία.

Ο πύραυλος Electron που έχει ύψος μόλις 18 μέτρα, εκτοξεύτηκε στις 04.00 (ώρα Ελλάδος) από το διαστημικό κέντρο Μάχια, στα βόρεια της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με την Rocket Lab.

Η αποστολή ονομάστηκε TROPICS και οι δύο δορυφόροι, Cubesats, που ζυγίζουν περίπου πέντε κιλά, θα τεθούν σε τροχιά σε απόσταση 550 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Ένας δεύτερος πύραυλος πρόκειται να εκτοξευτεί σε περίπου δύο εβδομάδες, πάλι από την Rocket Lab, μεταφέροντας άλλους δύο τέτοιους  μικροδορυφόρους στο διάστημα.

Το δορυφορικό αυτό σύστημα θα έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα να  παρακολουθεί τους τυφώνες στον Ειρηνικό, αρχικά κάθε έξι ώρες και στη συνέχεια κάθε ώρα. «Αυτοί οι δορυφόροι θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μην βλέπουν πλέον μόνο τι συμβαίνει σε μια δεδομένη στιγμή ,αλλά να παρατηρούν  πραγματικά πώς αλλάζουν τα πράγματα ώρα με την ώρα», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γουίλ Μακ Κάρθι,, επιστήμονας της NASA. «Θα χρειαζόμαστε πάντα τους μεγάλους δορυφόρους», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό που μπορούμε να πάρουμε από αυτή την αποστολή είναι πρόσθετες πληροφορίες, σε σχέση με τους δορυφόρους που έχουμε ήδη».

Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται για τις βροχοπτώσεις, τη θερμοκρασία και την υγρασία ,μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των καιρικών προγνώσεων, ιδίως  το πού θα φτάσει ο τυφώνας στην ξηρά και με ποια ένταση, και έτσι να προετοιμαστούν καλύτερα οι αρχέ για πιθανές εκκενώσεις πληθυσμών που ζουν στις ακτές.

«Πολλοί οργανισμοί, όπως το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ και το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων, είναι έτοιμοι να λάβουν τις εικόνες μας για να τους βοηθήσουμε να ενημερώνουν τους μετεωρολόγους τους», δήλωσε ο Μπεν Κιμ, επίσης αξιωματούχος της NASA.

Μακροπρόθεσμα, η καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και της εξέλιξης των τυφώνων ,θα βελτιώσει τα κλιματικά μοντέλα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την κλιματική αλλαγή,καθώς η επιφάνεια των ωκεανών θερμαίνεται, οι τυφώνες γίνονται όλο και πιο ισχυροί.

Για παράδειγμα, ο τυφώνας Ιαν ο οποίος κατέστρεψε τη Φλόριντα το 2022, στοίχισε δεκάδες ζωές και προκάλεσε ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.