Skip to main content

Ταξιδέψτε σε δέκα γιγάντιες μαύρες τρύπες του Σύμπαντος (βίντεο)

Εντυπωσιακό animation με τα κοσμικά τέρατα του Σύμπαντος δημιούργησε η NASA.

Τα ολοένα και πιο ισχυρά τηλεσκόπια και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Σύμπαντος που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες έχουν επιτρέψει τα τελευταία χρόνια τον συνεχής εντοπισμό και μελέτη με άμεση καταγραφή δεδομένων των πιο μυστηριωδών αντικειμένων του Σύμπαντος, των μαύρων τρυπών. Υπάρχουν αμέτρητες μαύρες τρύπες διαφόρων μεγεθών σε κάθε γαλαξία αλλά είναι διαπιστωμένο ότι στο κέντρο τους βρίσκεται κατά βάση μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα με μάζα εκατομμύρια φορές ως και δεκάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται δέκα από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος μαύρες τρύπες που γνωρίζουμε. Το βίντεο είναι στην ουσία ένα ταξίδι σε αυτές τις μαύρες τρύπες με πρώτη να κάνει την εμφάνιση της η μαύρη τρύπα του νάνου γαλαξία 1601+3113η οποία έχει μάζα ίση με αυτή εκατό χιλιάδων άστρων σαν τον Ήλιο. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο Τοξότης Α*, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας που εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου 4,5 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Το βίντεο δείχνει 10 υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που καταλαμβάνουν το κέντρο των γαλαξιών που φιλοξενούνται, συμπεριλαμβανομένου του γαλαξία μας, κλιμακωμένες ανάλογα με τα μεγέθη των σκιών τους. Ξεκινώντας κοντά στον Ήλιο, η κάμερα τραβάει σταθερά πίσω για να συγκρίνει τις ολοένα μεγαλύτερες μαύρες τρύπες με τον Ήλιο και τους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.

https://www.youtube.com/watch?v=OBWAnVAZf30

Στο βίντεο εμφανίζονται δύο μαύρες τρύπες στο γαλαξία NGC 7727 οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.600 ετών φωτός μεταξύ τους, η μία έχει μάζα έξι εκατομμύρια μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και η άλλη περισσότερο από 150 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα. Οι αστρονόμοι λένε ότι αυτό το ζευγάρι θα συγχωνευθεί μέσα στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια.

Την εμφάνιση της κάνει τέλος η μαύρη τρύπα του γαλαξία M87 που υπολογίζεται ότι έχει μάζα περίπου 5,5 δις. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Το εντυπωσιακό animation τελειώνει με το TON 618, μια από τις λίγες εξαιρετικά μακρινές και τεράστιες μαύρες τρύπες για τις οποίες οι αστρονόμοι έχουν άμεσες μετρήσεις. Αυτό το κοσμικό τέρας έχει μάζα 60 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και είναι τόσο μεγάλη που μια δέσμη φωτός θα χρειαζόταν εβδομάδες για να τη διασχίσει.

Naftemporiki.gr