Skip to main content

Ελον Μασκ: Θέλω να φτιάξω την «Τεχνητή Νοημοσύνη της Αλήθειας»

Robyn Beck/Pool via REUTERS/File Photo

Ο αμερικανός μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ιδεολογικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα στο ChatGPT

Λίγα 24ωρα μετά την συνέντευξη του στο BBC ο Ελον Μασκ κάθησε απέναντι από τις κάμερες του Fox News και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι κατά κάποιο τρόπο ιδεολογικά ανταγωνιστικό στο ChatGPT. Ο αμερικανός μεγιστάνας είπε ότι το πρόγραμμα του θα ονομάζεται «TruthGPT» όνομα που του έδωσε επειδή «θα είναι ένα πρόγραμμα αναζήτησης της μέγιστης αλήθειας το οποίο θα προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του Σύμπαντος».

Τόσο η ανακοίνωση του Μασκ όσο και το μέσο που επέλεξε να το κάνει παραπέμπουν στον Ντόναλντ Τραμπ με τις απόψεις του οποίου ο ιδιοκτήτης της Tesla και του Twitter έχει κατηγορηθεί ότι συμπλέει τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την οποία ονόμασε «Truth Social» κατηγορώντας τα μεγάλα social media αλλά και τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα και συμβατικά μίντια για προπαγάνδα εναντίον του και απόκρυψη της αλήθειας.Το μόνο τηλεοπτικό δίκτυο που στήριζε ανοικτά τον Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του ήταν το Fox News…

Ο Μασκ ανέφερε στη συνέντευξη ότι το ChatGPT «εκπαιδεύεται για να είναι πολιτικά ορθό» ενώ δήλωσε υπέρμαχος της δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης αφού θεωρεί την τεχνολογία αυτή εξαιρετικά επικίνδυνη και ικανή να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Εγινε επίσης γνωστό ότι πριν από ένα μήνα ο Μασκ ίδρυσε την εταιρεία X.AI Corp το όνομα της οποίας παραπέμπει φυσικά σε δραστηριότητα σχετική με τεχνητή νοημοσύνη. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο ίδιος ο Μασκ και νούμερο δύο ο επί χρόνια στενός του συνεργάτης Τζάρεντ Μπίρτσχολ.

Ο Μασκ συνυπέγραψε την επιστολή που υπογράφουν χιλιάδες ειδικοί αλλά και στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας που ζητούν εξάμηνη πάυση της ανάπτυξης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης μέχρι η παγκόσμια κοινότητα να πάρει αποφάσεις για τον έλεγχο της. Υπήρξαν όμως και αντίθετες φωνές σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου όπως αυτές του Μπιλ Γκέιτς, του Μαρκ Ζάκερμπερκ και του Σαμ Αλτμαν, ιδρυτή της Open ΑΙ που δημιούργησε το ChatGPT, με τον Μασκ να απορρίπτει τα επιχειρήματα τους λέγοντας ότι δεν έχουν κατανοήσει ακόμη το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Naftemporiki.gr