Skip to main content

Ιωβηλαίο για το drone στον Άρη που ολοκλήρωσε την 50η του πτήση (βίντεο)

NASA/JPL/Caltech

Ιστορικό ρεκόρ για το αυτόνομο όχημα και τη διαστημική εξερεύνηση γενικότερα.

Λίγα 24ωρα πριν συμπληρώσει δύο χρόνια πτήσεων το Ingenuity, το drone της NASA που βρίσκεται στον Άρη πραγματοποίησε την 50η πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη. Πρόκειται αναμφισβήτητα όχι απλά για ένα ρεκόρ αλλά για ένα ορόσημο στη διαστημική εξερεύνηση αλλά και τον ανθρώπινο πολιτισμό που προόδευσε τόσο πολύ ώστε να μπορεί να στέλνει αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα σε άλλους πλανήτες. H 50η πτήση του Ingenuity πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Απριλίου πετώντας σε ύψος 18 μέτρων για περίπου 2,5 λεπτά στον κρατήρα Belva.

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός στόλο ολοένα και πιο εξελιγμένων διαστημικών drones. Ήδη η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι κατασκευάζουν δύο νέα ελικοπτεράκια στα πρότυπα του Ingenuity αλλά με αυξημένες δυνατότητες που θα σταλούν σε επερχόμενες αποστολές στον Άρη. Επίσης η NASA κατασκευάζει το drone της αποστολής Dragonfly το οποίο θα σταλεί στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που οι συνθήκες του προσομοιάζουν αυτές της Γης στα αρχικά στάδια της ύπαρξη της άρα η μελέτη του δορυφόρου μπορεί να μας αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας. Παράλληλα υπάρχουν ειδικοί που έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί ο Τιτάνας να αποτελέσει μέρος αποίκησης του ανθρώπου άρα η εξερεύνηση του παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον.

Το Ingenuity ταξίδεψε στον Άρη με το ρόβερ της αποστολής Preseverance της NASA. Το Ingenuity έγινε στις 19 Απριλίου του 2021 το πρώτο τέτοιου είδους όχημα που πραγματοποίησε πτήση σε ένα πλανήτη εκτός της Γης. Τα στελέχη της NASA είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά το drone θα πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εδβομάδων και στη συνέχεια θα αδρανοποιούνταν.

To Ingenuity αποδείχτηκε άτρωτο και ξεπέρασε κάθε προσδοκία συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να πραγματοποιεί πτήσεις καταγράφοντας μοναδικές εικόνες του Άρη από ψηλά που βοηθούν τους επιστήμονες στη καλύτερη μελέτη του πλανήτη. Παράλληλα πραγματοποιεί ιχνηλάτηση σε σημεία που μπορεί να επισκεφτεί στη συνέχεια το ρόβερ. Η NASA αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του λογισμικού του drone αναβαθμίζοντας έτσι και τις δυνατότητες του.

Με τις αναβαθμίσεις που έγιναν το drone μπορεί να προσεδαφίζεται και σε ανώμαλες επιφάνειες ενώ μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο να προσεδαφίζεται και να απογειώνεται μόνο από ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Αυτή η δυνατότητα διευρύνει όπως είναι ευνόητο τα σημεία στα οποία μπορεί να πετάξει και να πραγματοποιήσει αποστολές το Ingenuity γεγονός που θα επιτρέψει στα μέλη της αποστολής να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δραστηριότητας του drone δίνοντας του να εκτελέσει πιο σύνθετες αποστολές.

Naftemporiki.gr