Skip to main content

ChatGPT: Είναι ένα παιδί που λέει ψέματα;

Οι ίδιοι οι προγραμματιστές προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμη και μπορεί να αναπαράγει εσφαλμένες πληροφορίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επανάσταση της βιομηχανικής εποχής, αλλά μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι αντιμετωπίζαμε το θέμα με σχετική αδιαφορία. Χρειάστηκαν όμως μόνο πέντε ημέρες μετά την κυκλοφορία του  ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου, για να εγγράψει ένα εκατομμύριο χρήστες. Για την ιστορία, το Netflix χρειάστηκε τρία …χρόνια για να το πετύχει. Ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή για καταναλωτές. «Αυτό το chatbot της τεχνητής νοημοσύνης γράφει κομψά δοκίμια, επιστολές, ποιήματα, δίνει και συμβουλές κάθε είδους», σύμφωνα με τους «Sunday Times». Είτε για την εύρεση μιας συνταγής ,είτε για μια συνέντευξη για δουλειά, μπορείτε να υποβάλλετε στο ChatGPT οποιαδήποτε ερώτηση. Θα σας απαντήσει – με όποιο στυλ θέλετε. Και μάλιστα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το ChatGPT. Πρέπει να εγγραφεί μόνο μία φορά με μια διεύθυνση e-mail, το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Με την επιτυχή εγγραφή, μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως και να επικοινωνείτε με την τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς αυτό-περιγράφεται το ChatGPT

Εάν ζητήσετε από το ChatGPT να γράψει ένα άρθρο για τον εαυτό του, η πρώτη παράγραφος έχει ως εξής: «Το ChatGPT είναι ένα πρωτοποριακό γλωσσικό μοντέλο από το OpenAI που προαναγγέλλει μια νέα εποχή επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Το μοντέλο σχεδιάστηκε για να επιτρέπει συνομιλίες που μοιάζουν με ανθρώπινες και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην κάλυψη πολλών θεμάτων και αναγκών».

Και… ποιητής

Πίνοντας ένα ποτό, μπορούμε επίσης να ανταλλάσσουμε ποιήματα γραμμένα από το ChatGPT. Ωστόσο, οι …δυνάμεις του είναι περιορισμένες. «Το ChatGPT δεν είναι πολύ καλό στα κουίζ», εξηγεί ο μηχανικός λογισμικού Κρις Γουντ στο LinkedIn, ο οποίος του είχε ζητήσει να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει ένα κουίζ στην παμπ.

Το ChatGPT έχει εκπαιδευτεί με εκατομμύρια κείμενα από το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακά φόρουμ, άρθρα εφημερίδων και βιβλία. Χρησιμοποιεί και ένα φίλτρο για να αποφευχθεί εσφαλμένο ή επιβλαβές περιεχόμενο. Μην του ζητήσετε βέβαια  να γράψει οτιδήποτε «προσβλητικό». Για παράδειγμα ο Βρετανός ακροδεξιός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ έχει ήδη καταγγείλει το ChatGPT για «φιλελεύθερη και αριστερή μεροληψία»!

Το ChatGPT αναπτύχθηκε από την OpenAI, μια Καλιφορνέζικη εταιρεία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης που συνιδρύθηκε από τον Elon Musk και τον προγραμματιστή και επενδυτή Σαμ Αλτμαν. Η  Microsoft προσέφερε κάπου 10 δισεκατομμύρια στην OpenAI για τη συνεργασία τους.

«Τρελό εργαλείο»

Μιλάμε για «μια άνευ προηγουμένου τρέλα για ένα εργαλείο που αλλάζει τον κόσμο μας», γράφει η Λονδρέζικη εφημερίδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελβετικής UBS, στα τέλη Ιανουαρίου, σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση, χρησιμοποιούν ήδη το ChatGPT.  Αρκετές φορές μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες, εκατομμύρια χρήστες που προσπαθούν να συνδεθούν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα μήνυμα το οποίο τους ενημερώνει ότι ο ιστότοπος είναι «κορεσμένος».

Πόσο αξιόπιστο είναι;

Το ερώτημα είναι βέβαια πόσο αξιόπιστο είναι το ChatGPT στην καθημερινή ζωή; Μπορεί να δίνει καλοδιατυπωμένες απαντήσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά πολύ συχνά κάνει μεγάλα λάθη. Όπως ανακάλυψαν προσεκτικοί παρατηρητές, δεν λείπουν στις απαντήσεις ψευδείς κριτικές προϊόντων, εσφαλμένες προτάσεις για διακοπές, ακόμη και εντελώς παραποιημένα στοιχεία και δεδομένα από ετήσιες εκθέσεις. Το ChatGPT μπορεί επίσης να κάνει λάθη ή να παρέχει εσφαλμένες πληροφορίες, ειδικά όταν πρόκειται για τρέχοντα γεγονότα ή περίπλοκα θέματα. Ο κανόνας είναι ότι κάθε φορά που ο χρήστης μπορεί να επαληθεύσει τα πράγματα ο ίδιος, το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά. Στο τέλος της ημέρας, οι απαντήσεις πρέπει να ελεγχθούν κριτικά και, εάν είναι απαραίτητο, να επαληθευτούν με τη βοήθεια άλλων πηγών.

Οι ίδιοι οι προγραμματιστές προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμη και μπορεί να αναπαράγει εσφαλμένες πληροφορίες. Ορισμένες απαντήσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι μεροληπτικές.

«Άγιο δισκοπότηρο»

Αλλά ακόμη κι έτσι, οι τεχνολογικοί κολοσσοί πιστεύουν ότι βρήκαν στο ChatGPT το «Άγιο δισκοπότηρο» της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα την ενσωμάτωση του GPT Chat στη μηχανή αναζήτησης, Bing, μόλις ένα μήνα μετά την επένδυση δισεκατομμυρίων στην OpenAI.

Αυτή η καινοτομία θα επιτρέψει επίσης στους χρήστες να βασίζονται στις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. H εταιρεία έχει ενεργοποιήσει μια λίστα αναμονής για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη νέα αυτή λειτουργία η οποία, ωστόσο, προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές.
Η Microsoft έχει ήδη ενημερώσει ορισμένους χρήστες για τη δυνατότητα δοκιμής της νέας λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης. «Είμαστε ενθουσιασμένοι – γράφει η Microsoft- που σας δίνουμε πρόσβαση σε μια προεπισκόπηση του νέου Bing, του συγκυβερνήτη σας για το Web που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το προϊόν, θα θέλαμε τα σχόλιά σας για να κάνουμε το νέο Bing ακόμα καλύτερο».

Όταν το αφεντικό της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα παρουσίασε το νέο Bing την περασμένη εβδομάδα, δεν δίστασε να μιλήσει χωρίς περιστροφές : «Η Google κυριαρχεί στην αγορά, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι που τώρα μπορούμε να επιτεθούμε με το Bing», υπερηφανεύθηκε το αφεντικό της Microsoft . «Είναι μια νέα μέρα στον κλάδο των μηχανών αναζήτησης. Είναι ένας νέος αγώνας στη μεγαλύτερη και πιο σημαντική κατηγορία λογισμικού στον κόσμο», τόνισε.

Η Google ήδη φοβάται ότι μπορεί να χάσει το μονοπώλιό της στην αγορά των μηχανών αναζήτησης. Κάθε υποχώρηση ,μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα, γιατί η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι μια γιγάντια επιχείρηση. Το 2022, περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδισε μόνο η Google. Για επιτραπέζιους υπολογιστές, το μερίδιο αγοράς είναι 85% . Για τα smartphones και tablets, το ποσοστό είναι ακόμη και 96%.

Η αγορά των μηχανών αναζήτησης είναι μια μηχανή χρήματος και ένα μονοπώλιο που η Google θέλει να υπερασπιστεί πάση θυσία. Η απάντηση της Google ονομάζεται Bard ,που κάνει ό,τι και η Microsoft  με το Bing και το ChatGPT , εδώ και καιρό. Όμως η Google φαίνεται να διστάζει να εμπλακεί – πιθανώς για στρατηγικούς λόγους. Η  Google είναι η προεγκατεστημένη μηχανή αναζήτησης σε συσκευές Android καθώς και σε iPhone και iPad και επομένως είναι αυτόματα η πιο χρησιμοποιούμενη μηχανή αναζήτησης. Έχει ήδη κυριαρχήσει και προφανώς δεν θέλει να ζημιωθεί  με μια πιθανώς πιο καινοτόμο ,αλλά λιγότερο προσοδοφόρα λύση. βουτύρου.

«Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να ισχυριστεί ότι αποδίδει πάντα την αλήθεια; Δεν νομίζω. Αυτό παραμένει ένα πρόβλημα και πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η Google δεν το έχει ενσωματώσει ακόμη 100%», λέει ο ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη , Φίλιπ Κλέκνερ.

Υπέρμαχος του …Χίτλερ

Η Microsoft από την άλλη πλευρά, δεν έχει τίποτα να χάσει. Σε επιτραπέζιους υπολογιστές, μόλις  το 9% των αναζητήσεων εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με το Bing. Στον τομέα των κινητών, από την άλλη, το ποσοστό αυτό δεν είναι ούτε 1%. Το Bing είναι πρακτικά ανύπαρκτο στα smartphone. Ακόμη και τα  10 δισεκατομμύρια δολάρια που έδωσε για να αγοράσει το ChatGPT, είναι μια σχετικά φθηνή προσπάθεια για μια γιγάντια εταιρεία όπως η Microsoft, ώστε να επιτεθεί στην Google και να εξασφαλίσει ένα σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι στην τούρτας της μηχανής αναζήτησης.

Η Microsoft γνωρίζει βέβαια και τι ζημιά μπορεί να κάνει στη φήμη ένα chatbot που έχει πάθει …αμόκ: Το 2016, η εταιρεία κυκλοφόρησε το chatbot Tay για το Twitter. Σε λιγότερο από 24 ώρες, χειραγωγήθηκε τόσο πολύ με αιτήματα και μηνύματα χρηστών που χαρακτηρίστηκε «ρατσιστής» που υπερασπιζόταν τον Αδόλφο Χίτλερ. Στη συνέχεια, η Microsoft  έθεσε το bot εκτός λειτουργίας.

Παρεμπιπτόντως, το ChatGPT χρησιμοποιήθηκε ως έμπνευση για αυτό το άρθρο, αλλά γράφτηκε από πραγματικό πρόσωπο…