Skip to main content

Ανακαλύφθηκε αστρικό νεκροταφείο στο γαλαξία μας

Μια από τις εικόνες των πολλών σουπερνόβα που εντοπίστηκαν στο γαλαξία μας. (πηγή φωτό R. Kothes (NRC) and the PEGASUS team)

Ερευνητική ομάδα εντόπισε 21 σουπερνόβα ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στην ίδια περιοχή του Γαλαξία.

Ομάδα αστρονόμων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά χρησιμοποιώντας τη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) στη Δυτική Αυστραλία και το τηλεσκόπιο Parkes που βρίσκεται επίσης στην Αυστραλία κατάφερε να κάνει μια μαζική ανακάλυψη σουπερνόβα στο γαλαξία μας. Οι ερευνητές εντόπισαν τα υπολείμματα 21 άστρων που εξερράγησαν όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα με τα οποία λειτουργούσαν. Πέντε από αυτά τα σουπερνόβα βρίσκονται στην ίδια περιοχή και οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν εντυπωσιακές εικόνες που αναμένεται να βοηθήσουν στη μελέτη αυτού του βίαιου αλλά πολύ σημαντικού για την εξέλιξη του Σύμπαντος κοσμικού φαινομένου.

Στον γαλαξία μας εκτιμάται ότι μια έκρηξη σουπερνόβα συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά κάθε 100 χρόνια. Αυτές οι βίαιες εκρήξεις εκτοξεύουν τεράστια σύννεφα σκόνης και αερίου σε αποστάσεις πολλών ετών φωτός από το άστρο. Τέτοια αστρικά απομεινάρια μπορούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στο Διάστημα για χιλιάδες χρόνια πριν τελικά εξαφανιστούν. Η μελέτη αυτών των υπολειμμάτων μπορεί να αποκαλύψει χρήσιμες πληροφορίες για το γαλαξία μας, επειδή συχνά περιέχουν βαριά στοιχεία που δημιουργούν άλλα αστέρια, πλανήτες και ακόμη και την ίδια τη ζωή.

«Ανιχνεύουμε πηγές που άλλα τηλεσκόπια δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν επειδή τα όργανα τους δεν είχαν το απαραίτητο για αυτή την δουλειά επίπεδο ευαισθησίας και ανάλυσης. Ελπίζουμε ότι θα αποκαλύψουμε ένα μεγάλο πληθυσμό σουπερνόβα» αναφέρει η Μπριάνα Μπολ, φοιτήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα του Καναδά μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr