Skip to main content

Ρομποτικός ξυλουργός για έπιπλα προσαρμοσμένα στις προτιμήσεις του χρήστη

Ομάδα ερευνητών του CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) του ΜΙΤ δημιούργησε το AutoSaw: Ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει σε μη ειδικούς στην ξυλουργική και την επιπλοποιΐα να σχεδιάσουν αντικείμενα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να κατασκευαστούν με τη βοήθεια ρομπότ- σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα περιστατικά τραυματισμών σε χέρια και δάχτυλα ξυλουργών, επαγγελματιών και μη.

Όπως αναφέρει το ΜΙΤ News, οι χρήστες μπορούν να διαλέγουν από ένα εύρος σχεδίων σχεδιασμένων από ξυλουργούς για καρέκλες, γραφεία και άλλα είδη επίπλων. Η ομάδα λέει πως το AutoSaw θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιείται για projects μεγέθους μέχρι και «καταστρώματος» ή βεράντας.

«Αν φτιάχνετε ένα “κατάστρωμα”, θα πρέπει να κόψετε μεγάλα κομμάτια ξύλου στο κατάλληλο μήκος, και αυτό συχνά γίνεται επί τόπου» λέει ο Τζέφρι Λίπτον, μεταδιδακτορικός του CSAIL, ο οποίος ήταν επικεφαλής συντάκτης σε paper σχετικό με το σύστημα. «Κάθε φορά που πλησιάζετε το χέρι σας κοντά σε έναν τροχό, κινδυνεύετε. Για να το αποφύγουμε αυτό, αυτοματοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία».

Το σύστημα παρέχει επίσης ευελιξία ως προς τον σχεδιασμό επίπλων για σπίτια και διαμερίσματα με περιορισμένο χώρο- για παράδειγμα, επιτρέπει σε έναν χρήστη να τροποποιήσει ένα γραφείο για να χωρέσει σε ένα υπνοδωμάτιο, ή ένα τραπέζι για να χωρέσει σε μια μικρή κουζίνα.

«Τα ρομπότ έχουν ήδη επιτρέψει τη μαζική παραγωγή, αλλά με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψει μαζικό customization και εξατομίκευση σε σχεδόν οτιδήποτε παράγουμε» λέει η διευθύντρια του CSAIL και μία εκ των συντακτών, Ντανιέλα Ρας. «Το AutoSaw δείχνει αυτές τις δυνατότητες για εύκολη πρόσβαση και customization στην ξυλουργική».

Το paper, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Μάιο στην International Conference on Robotis and Automation (ICRA) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, συνέγραψαν οι Λίπτον, Ρας και η διδακτορική Αντριάνα Σουλτς. Μεταξύ των άλλων συντακτών περιλαμβάνονται οι Βόιτσεχ Μάτουζικ, Άντριου Σπίλμπεργκ και Λούις Τρουέμπα.

Χρησιμοποιώντας το υπάρχον σύστημα CAD OnShape με ένα interface σχεδίων, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τα έπιπλά τους όσον αφορά στο μέγεθος, την αντοχή και την εμφάνιση. Όταν το σχέδιο οριστικοποιηθεί, αποστέλλεται στα ρομπότ για βοηθήσουν στις εργασίες χρησιμοποιώντας πριόνια, τροχούς κ.α. Για την κοπή του ξύλου, η ομάδα χρησιμοποίησε λογισμικό ανίχνευσης κίνησης και μικρά ευκίνητα ρομπότ- μια προσέγγιση που απαιτεί λιγότερο χώρο και είναι πιο οικονομική από μεγάλους ρομποτικούς βραχίονες. Όταν τα ρομπότ τελειώσουν με την κοπή, ο χρήστης συναρμολογεί το έπιπλο με βάση λεπτομερείς οδηγίες από το σύστημα.