Skip to main content

Αυτό είναι το πρώτο όχημα που λειτουργεί με καύσιμα από… κοπριά αγελάδων (βίντεο)

Στη φωτογραφία εικονίζεται το πρώτο τρακτέρ που κινείται με καύσιμο από κοπριά αγελάδας. (πηγή φωτό New Holland)

Ενα επαναστατικό βιοκαύσιμο αποδεικνύεται λειτουργικό σε πρώτη φάση σε τρακτέρ.

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με καύσιμα προερχόμενα από ανακυκλωμένα πλαστικά σκουπίδια. Οι εταιρείες New Holland και Bennamann συνεργάστηκαν στη δημιουργία ενός τρακτέρ που κινείται με ένα νέο είδος βιοκαύσιμου προερχόμενο από κοπριά αγελάδων. Σε πρώτη τουλάχιστον φάση αυτό το βιοκαύσιμο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια επανάσταση στον αγροτικό τομέα.

Το πρωτοποριακό τρακτέρ των 270 ίππων λειτουργεί με καύσιμο που συλλέγεται από την κοπριά ενός αγροκτήματος και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία έχει επιδόσεις παρόμοιες με αυτές που κινούνται με ντίζελ. Ενα αγρόκτημα με περίπου 100 αγελάδες μπορεί να έχει την απαραίτητη ποσότητα κοπριάς για να δημιουργηθεί καύσιμο για το τρακτέρ του αγρότη που έχει το αγρόκτημα. Η όλη διαδικασία ξεκινά με την χρήση ενός αερίου – γνωστό ως διαφυγόν μεθάνιο – στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία, συμπιέζεται και μετατρέπεται σε καύσιμο χαμηλών εκπομπών ρύπων. Μια κρυογονική δεξαμενή τοποθετημένη στο τρακτέρ διατηρεί το μεθάνιο σε υγρή μορφή στους -162 βαθμούς δίνοντας στο όχημα τόση ισχύ όσο ένα τρακτέρ με ντίζελ αλλά με σημαντική εξοικονόμηση εκπομπών.

«Το βιοκαύσιμο με υγρό μεθάνιο είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία και ένα ακόμη βήμα προς την απεξάρτηση της παγκόσμιας γεωργικής βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα και την υλοποίηση μιας κυκλικής οικονομίας» λέει ο Κρις Μαν, συνιδρυτής της Bennamann. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτό το βιοκαύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από την αυτοκινητοβιομηχανία στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Naftemporiki.gr