Skip to main content

Εταιρεία στον Καναδά υπόσχεται πυρηνική σύντηξη… εδώ και τώρα με δική της εναλλακτική μέθοδο

Στο κυνήγι του ιερού δισκοπότηρου της ενέργειας μπαίνει όπως φαίνεται δυναμικά και ο ιδιωτικός τομέας που αναζητά τρόπους να φτάσει στην πυρηνική σύντηξη με... παρακαμπτήριες μεθόδους.

Τη στιγμή που την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο συνεχίζει να απασχολεί η ανακοίνωση της επίτευξης πυρηνικής σύντηξης στο εθνικό εργαστήριο Lawrence Livermore των ΗΠΑ μια εταιρεία από τον Καναδά υποστηρίζει ότι αναπτύσσει μια εναλλακτική μέθοδο πυρηνικής σύντηξης η οποία μάλιστα μπορεί να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμη σε μια δεκαετία ενώ οι άλλες μέθοδοι υπόσχονται κάποια απτά αποτελέσματα σε βάθος 25ετίας.

Η συμβατική μέθοδος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι αυτή της πυρηνικής σχάσης αλλά η πυρηνική σύντηξη που μιμείται τις συνθήκες που υπάρχουν στον πυρήνα των άστρων υπόσχεται άφθονη, φθηνή και φιλική στο περιβάλλον ενέργεια. Από την δεκαετία του 1950 γίνονται προσπάθειες επίτευξης πυρηνικής σύντηξης χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Η βασική μέθοδος που έχει αναπτυχθεί κάνει χρήση μαγνητικών πεδίων για την επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης. Στο Lawrence Livermore γίνεται χρήση πανίσχυρων λέιζερ.

Η εταιρεία General Fusion που εδρεύει στον Καναδά έκανε γνωστό ότι χρησιμοποιεί μεγάλης ισχύος έμβολα τα οποία συμπιέζουν υγρό μέταλλο γύρω από ιονισμένο αέριο δημιουργώντας συνθήκες πίεσης τέτοιες που το μείγμα θα φτάσει σε θερμοκρασίες περίπου 80 εκατ. βαθμών Κελσίου και θα ξεκινήσει η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης. Η εταιρεία ονομάζει την μέθοδο της Μαγνητική Στοχευμένη Σύντηξη (MTF) με την οποία μαγνητικά πεδία χρησιμοποιούνται για να περιορίζουν τις απώλειες αλλά και την εσωτερική συμπίεση του ιονισμένου αερίου (πλάσμα) για να αυξηθεί η θερμοκρασία του. Η διαδικασία αυτή ξεκινά με την εισροή πλάσματος υδρογόνου σε ένα δοχείο με υγρό μέταλλο. Τα έμβολα ενεργοποιούνται για να συμπιέζουν το υγρό μέταλλο γύρω από το πλάσμα μέχρις ότου το πλάσμα να φτάσει στην επιθυμητή για την έναρξη της σύντηξης θερμοκρασία.

Η εταιρεία αναφέρει ότι σχεδιάζει να έχει έτοιμο ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αλλά υποστηρίζει ότι η τεχνολογία θα είναι το 2027 έτοιμη να αποδίδει καρπούς σε βιομηχανική κλίμακα. «Ίδρυσα το 2002 την General Fusion με όραμα να αναπτύξουμε μια τεχνολογία που θα δώσει τέλος στην εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Για να πετύχει αυτό το σχέδιο γνώριζα ότι χρειαζόμασταν μια πρακτική μέθοδος που θα ξεπερνούσε τα εμπόδια της εμπορικής αξιοποίησης της πυρηνικής σύντηξης. Επέλεξα τη μέθοδο MTF και μετά από 20 χρόνια δοκιμών είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι είναι αποτελεσματική, είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα» δηλώνει ο δρ. Μάικλ Λάμπερτζ ιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας της General Fusion.

Θα πρέπει τώρα η εταιρεία να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της ή τουλάχιστον που να δείχνουν ότι η μέθοδος αυτή είναι υποσχόμενη και αν γίνουν επενδύσεις πάνω σε αυτή μπορεί να φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Naftemporiki.gr