Skip to main content

Επιμένει ο Τζεφ Μπέζος στην κατασκευή δικής του σεληνακάτου για το πρόγραμμα Artemis

Το αφεντικό της Amazon μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια επανέρχεται με νέα πρόταση για ένα σκάφος προσελήνωσης των αστροναυτών της NASA.

Τα τελευταία χρόνια Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αλλά και για την συνεργασία των διαστημικών τους υπηρεσιών με την NASA. Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας θα πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Η NASA αποφάσισε να αναζητήσει στον ιδιωτικό τομέα την κατασκευή της σεληνακάτου, του σκάφους δηλαδή που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου αφού φτάσουν εκεί με το διαστημόπλοιο τους.

Η Blue Origin του Μπέζος και η Space X του Μασκ πρότειναν στην NASA τις σεληνακάτους που είχαν σχεδιάσει και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε αυτή της Space X προκαλώντας τότε την οργή του Μπέζος που είχε απειλήσει να κινηθεί ακόμη και δικαστικά εναντίον αυτής της απόφασης. Τελικά με βαριά καρδιά παραδέχτηκε την ήττα του και τώρα που η NASA ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για μια δεύτερη σεληνάκατο που θα αποτελεί εναλλακτική λύση στην περίπτωση που δεν πάει κάτι καλά με την σεληνάκατο που κατασκευάζει η Space X ο Τζεφ Μπέζος επανήλθε.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon αποφάσισε να ξαναπάρει μέρος στον διαγωνισμό αλλά αυτή την φορά αποφάσισε να έχει μαζί του και πολύ ισχυρούς σε πολλά επίπεδα και τεχνοκρατικά αλλά και επιρροής «συμπαίκτες». Η Blue Origin κατέθεσε πρόταση για αυτή την δεύτερη σεληνάκατο από κοινού μαζί με την Boeing και την Lockheed Martin, δύο αεροναυπηγικούς κολοσσούς που έχουν μακρά και στενή σχέση συνεργασίας με την NASA. Η πρόταση αυτή μοιάζει μονόδρομος για την NASA ώστε να την κάνει αποδεκτή αλλά δεδομένης της προσωπικότητας του Ελον Μασκ δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να… τρολάρει την όλη διαδικασία καταθέτοντας πρόταση και για τη δεύτερη σεληνάκατο.

Naftemporiki.gr