Skip to main content

Το James Webb κατέγραψε τη γέννηση ενός άστρου μέσα σε μια κοσμική κλεψύδρα (βίντεο)

NASA, ESA, CSA, and STScI, J. DePasquale (STScI)

Μια ακόμη εκπληκτική σκηνή από τις διεργασίες που εξελίσσονται στο Σύμπαν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που είδε με πρωτοφανή λεπτομέρεια τη διαδικασία σχηματισμού ενός άστρου σε ένα επίσης υπό δημιουργία νεφέλωμα που έχει αυτή τη στιγμή σχήμα κλεψύδρας.

Κάθε εικόνα που καταγράφει και μας στέλνει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για το εντυπωσιακό οπτικά περιεχόμενο της ενώ ταυτόχρονα φωτίζει κάθε είδους κοσμικό γεγονός και φαινόμενο αυξάνοντας τις γνώσεις μας για τους μηχανισμούς του Σύμπαντος. Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που δημιούργησε ο άνθρωπος φωτογράφισε μια κοσμική κλεψύδρα γύρω από ένα άστρο που ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού του.

Η κλεψύδρα είναι ένα νεφέλωμα στον αστερισμό του Ταύρου και ο πρωτοαστέρας που υπάρχει σε αυτό έλαβε την κωδική ονομασία «L1527». Το νεφέλωμα όπως εκτιμούν οι ειδικοί συγκεντρώνει ακόμη μάζα για να λάβει την τελική του μορφή. Την καταγραφή των εικόνων έκανε το όργανο NIRCam του τηλεσκοπίου που κοιτάζει στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός. Οι πρώτες μελέτες του νεφελώματος δείχνουν ότι έχει ηλικία μόλις 100.000 ετών, βρίσκεται δηλαδή στο πρώιμο στάδιο του σχηματισμού του με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη σε θέση να παράγει δική του ενέργεια. «Αυτή η εικόνα του L1527 μας δίνει μια ιδέα για το πώς έμοιαζαν ο Ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα σε πρώιμο στάδιο», αναφέρουν η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=40o4O4zTd1A

Naftemporiki.gr